Sikeresen elindult az idei hetedik Falcon-9 rakéta

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Magyar idő szerint ma 15:44-kor egy újabb Falcon-9 rakéta emelkedett a magasba a floridai Space Force Station (Űrhaderőbázis) LC-40-es startállásáról, ami a SpaceX idei hetedik küldetése volt. A Starlink 4-8 misszión 46 db Starlink műholdat juttattak alacsony Föld körüli pályára (LEO). Az előző küldetéssel ellentétben, ezúttal magasabbra, kb. 337 x 325 kilométeres orbitális pályára bocsátották fel a műholdakat, ugyanis az előző, Starlink 4-7 misszió 49 műholdjából legalább 37-et egy geomágneses vihar miatt visszatért a légkörbe és elégett.

A Starlink 4-8 startja

Fotó: William Harwood

Fotó: Greg Scott

A műholdak a sikeres felbocsátás után majd folyamatosan emelik a magasságukat a végső, kb. 540 kilométeres orbitális pályára. A Falcon-9 ezúttal délkeleti irányú pályára indította a műholdakat, az első fokozat ezért a Bahama-szigetek közelében állomásozó „A Shortfall Of Gravitas” drónhajóra tért vissza, kb. 636 kilométerre Floridai partjaitól. A B1058 jelű első fokozatnak ez volt a 11. sikeres küldetése, és a két áramvonalazó kúp (fairing) felet is már háromszor használták korábban – ezeket a vízreszállás után a Spacex „Doug” nevű hajója fogja majd újból begyűjteni.

A SpaceX a tervek szerint idén februárban még 2 Starlink-küldetést tervez végrehajtani: a Starlink 4-9-et a floridai LC-39A indítóállásról, a Starlink 4-11-et pedig a nyugati parton lévő Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E starthelyéről indítják majd.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye