Sikeresen elindult az idei hetedik Falcon-9 rakéta

Kapcsolódó

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől...

Magyar idő szerint ma 15:44-kor egy újabb Falcon-9 rakéta emelkedett a magasba a floridai Space Force Station (Űrhaderőbázis) LC-40-es startállásáról, ami a SpaceX idei hetedik küldetése volt. A Starlink 4-8 misszión 46 db Starlink műholdat juttattak alacsony Föld körüli pályára (LEO). Az előző küldetéssel ellentétben, ezúttal magasabbra, kb. 337 x 325 kilométeres orbitális pályára bocsátották fel a műholdakat, ugyanis az előző, Starlink 4-7 misszió 49 műholdjából legalább 37-et egy geomágneses vihar miatt visszatért a légkörbe és elégett.

A Starlink 4-8 startja

Fotó: William Harwood

Fotó: Greg Scott

A műholdak a sikeres felbocsátás után majd folyamatosan emelik a magasságukat a végső, kb. 540 kilométeres orbitális pályára. A Falcon-9 ezúttal délkeleti irányú pályára indította a műholdakat, az első fokozat ezért a Bahama-szigetek közelében állomásozó „A Shortfall Of Gravitas” drónhajóra tért vissza, kb. 636 kilométerre Floridai partjaitól. A B1058 jelű első fokozatnak ez volt a 11. sikeres küldetése, és a két áramvonalazó kúp (fairing) felet is már háromszor használták korábban – ezeket a vízreszállás után a Spacex „Doug” nevű hajója fogja majd újból begyűjteni.

A SpaceX a tervek szerint idén februárban még 2 Starlink-küldetést tervez végrehajtani: a Starlink 4-9-et a floridai LC-39A indítóállásról, a Starlink 4-11-et pedig a nyugati parton lévő Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E starthelyéről indítják majd.

Dark mode powered by Night Eye