Sikeresen elindult az IXPE űrtávcső

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Magyar idő szerint ma reggel 7:00 órakor sikeresen elstartolt a NASA és az Olasz Űrügynökség közös űrtávcsöve, az „Imaging X-Ray Polarimetry Explorer”, vagyis az IXPE, ami a világon elsőként fogja a kozmikus eredetű röntgensugarak polarizációját kutatni. Az indításra a SpaceX Falcon-9 rakétájával került sor a Kennedy Űrközpont 39A startállásáról, egy ötödszörre használt első fokozattal (B1061).

Az IXPE startja

Fotó: NASA

Imaging X-Ray Polarimetry Explorer

Az amerikai űrhivatal legújabb tudományos küldetése a világűr távoli objektumaira fekteti a hangsúlyt, és a röntgensugarzás (X-Ray) segítségével fogja elvégezni a tudományos munkáját. Az IXPE elnevezése onnan származik, hogy a teleszkóp három megegyező távcsőrendszer segítségével a kozmikus forrásokból érkező röntgensugarak polarizációját fogja vizsgálni. Ebből adódóan több érdekes űrbéli célpont, mint például aktív galaxismagok (AGN), kvazárok, pulzárok, szupernóva-maradványok, magnetárok, neutroncsillagok és fekete lyukak mágneses mezejét is képesek lesznek kutatni. Általában az ilyen objektumokat nagy energiájú röntgensugárzás veszi körül, amely polarizálódhat, és ennek a jelenségnek a tanulmányozása elősegítheti a tudósokat az ilyen objektumok közvetlen környezetének megismerésében.

A küldetés elsődleges része két évig fog tartani – ezalatt két fő tudományos célt szeretnének majd elérni: elsődleges célként a kozmikus Röntgen-sugarak tulajdonságainak tanulmányozása a sugárzási folyamatok jobb megértése szerepel, másodlagos célként pedig az általános relativitáselmélet és az extrém körülmények között lejátszódó kvantummechanikai folyamatok kutatása lett kitűzve.

A küldetést 2017 januárjában jelentették be, a NASA Small Explorer (SMEX) programjának keretében. A szonda fejlesztési, összeszerelési és két éves üzemeltetési költsége 137,7 millió amerikai dollárra rúg, a Falcon-9 indítása pedig 50,3 millió dollárba került az űrhivatalnak, így a misszió teljes költsége a tervezőasztaltól az első két évig mindössze 188 millió dollár. A fent említett kozmikus célpontok mellett a Tejútrendszer galaktikus középpontját (galaxismagját) is vizsgálni fogja az űrszonda, a NASA legújabb asztrofizikai programjának a mottóját követve segít megismerni univerzumunk működését, „Discover how the universe works”. Az űrszonda integrálásával a Ball Aerospace & Technologies volt megbízva, a projektet pedig a Marshall Űrközpontnál dolgozó Dr. Martin C. Weisskopf irányítja, aki a Chandra Röntgen-teleszkóp működtetésében is részt vett tudományos munkatársként.

Az IXPE űrtávcső

A mindössze 325 kilogrammos űreszköz indítása rendben zajlott, és az első fokozat is egy újabb sikeres leszállást hajtott végre a partoktól 620 kilométerre lévő „Just Read The Instructions” nevű drónhajóra. Ez volt a SpaceX idei 28. sikeres küldetése, idén pedig még 2 alkalommal (Türksat-5B december 19-én és CRS-24 december 21-én) szinte biztosan láthatunk Falcon-9 rakétát indulni.

A küldetésről és a távcsőről további részleteket az előzetesünkben találtok.

Dark mode powered by Night Eye