Sikeresen elindult az IXPE űrtávcső

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Magyar idő szerint ma reggel 7:00 órakor sikeresen elstartolt a NASA és az Olasz Űrügynökség közös űrtávcsöve, az „Imaging X-Ray Polarimetry Explorer”, vagyis az IXPE, ami a világon elsőként fogja a kozmikus eredetű röntgensugarak polarizációját kutatni. Az indításra a SpaceX Falcon-9 rakétájával került sor a Kennedy Űrközpont 39A startállásáról, egy ötödszörre használt első fokozattal (B1061).

Az IXPE startja

Fotó: NASA

Imaging X-Ray Polarimetry Explorer

Az amerikai űrhivatal legújabb tudományos küldetése a világűr távoli objektumaira fekteti a hangsúlyt, és a röntgensugarzás (X-Ray) segítségével fogja elvégezni a tudományos munkáját. Az IXPE elnevezése onnan származik, hogy a teleszkóp három megegyező távcsőrendszer segítségével a kozmikus forrásokból érkező röntgensugarak polarizációját fogja vizsgálni. Ebből adódóan több érdekes űrbéli célpont, mint például aktív galaxismagok (AGN), kvazárok, pulzárok, szupernóva-maradványok, magnetárok, neutroncsillagok és fekete lyukak mágneses mezejét is képesek lesznek kutatni. Általában az ilyen objektumokat nagy energiájú röntgensugárzás veszi körül, amely polarizálódhat, és ennek a jelenségnek a tanulmányozása elősegítheti a tudósokat az ilyen objektumok közvetlen környezetének megismerésében.

A küldetés elsődleges része két évig fog tartani – ezalatt két fő tudományos célt szeretnének majd elérni: elsődleges célként a kozmikus Röntgen-sugarak tulajdonságainak tanulmányozása a sugárzási folyamatok jobb megértése szerepel, másodlagos célként pedig az általános relativitáselmélet és az extrém körülmények között lejátszódó kvantummechanikai folyamatok kutatása lett kitűzve.

A küldetést 2017 januárjában jelentették be, a NASA Small Explorer (SMEX) programjának keretében. A szonda fejlesztési, összeszerelési és két éves üzemeltetési költsége 137,7 millió amerikai dollárra rúg, a Falcon-9 indítása pedig 50,3 millió dollárba került az űrhivatalnak, így a misszió teljes költsége a tervezőasztaltól az első két évig mindössze 188 millió dollár. A fent említett kozmikus célpontok mellett a Tejútrendszer galaktikus középpontját (galaxismagját) is vizsgálni fogja az űrszonda, a NASA legújabb asztrofizikai programjának a mottóját követve segít megismerni univerzumunk működését, „Discover how the universe works”. Az űrszonda integrálásával a Ball Aerospace & Technologies volt megbízva, a projektet pedig a Marshall Űrközpontnál dolgozó Dr. Martin C. Weisskopf irányítja, aki a Chandra Röntgen-teleszkóp működtetésében is részt vett tudományos munkatársként.

Az IXPE űrtávcső

A mindössze 325 kilogrammos űreszköz indítása rendben zajlott, és az első fokozat is egy újabb sikeres leszállást hajtott végre a partoktól 620 kilométerre lévő „Just Read The Instructions” nevű drónhajóra. Ez volt a SpaceX idei 28. sikeres küldetése, idén pedig még 2 alkalommal (Türksat-5B december 19-én és CRS-24 december 21-én) szinte biztosan láthatunk Falcon-9 rakétát indulni.

A küldetésről és a távcsőről további részleteket az előzetesünkben találtok.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye