Sikeresen elindult az ötödik GLONASSZ-K1 navigációs műhold

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Oroszország ma hajnalban elindította az ötödik navigációs műholdját, hogy feltöltse a GLONASSZ hálózatát. A GLONASSZ-K1 No. 17L műhold, amely az ötödik a K sorozatban, egy Szojuz-2.1b hordozórakéta fedélzetén szállt fel, a Pleszeck Űrközpont 43/4 számú startállásáról magyar idő szerint, 04:52-kor, az Orosz Űrhaderő megbízásából.

A hordozórakéta indítása rendben lezajlott, és a műhold a kiszámított keringési pályára került. Az indítás után 2 perccel a Szojuz hordozórakétát a German Tyitovról elnevezett fő tesztűrközpont földi irányítása kísérte tovább. A célpályára bocsátás után a műholddal stabil telemetriai kapcsolat jött létre, és azóta is tart fenn az Orosz Űrhaderővel.

Ez már a 90. sikeres indítás, amely folytatja az orosz hordozórakéták problémamentes indítási sorozatát.

A rakéta a hajnali órákban emelkedett fel az indítópadról. Forrás: Roszkoszmosz

„Űrmedúza” a Szojuz indítása után. Forrás: AstroAlert

Hogyan működik a GLONASSZ?

A GLONASSZ átviteli elve a fogyasztó navigációs berendezései és a műholdak közötti távolság mérésén alapul (GPS), amelyek helyzete nagy pontossággal bír. A GLONASSZ műholdak helyzetére vonatkozó adatokat a rendszer földi szegmense gyűjti be és dolgozza fel. A modern GLONASSZ orbitális konstelláció a Glonassz-M és a Glonassz-K műholdakat alkalmazza. A műholdak közepes magasságú körpályán keringenek 19 400 km-es magasságban, 64,8° hajlásszöggel és 11 óra 15 perces keringési periódussal.

A GLONASSZ orbitális konstelláció pályájának és architektúrájának megválasztása lehetővé teszi az egész Föld globális és folyamatos lefedését a navigációs jelek terén, ami lehetővé teszi az operatív navigáció és időzítés támogatását korlátlan számú földi, tengeri, légi és űrbéli felhasználóknak, illetve katonai oldalról, mivel az Orosz Fegyveres Erők is ezt a rendszert használják. A GLONASSZ pályája a legoptimálisabbak az északi szélességi körök kiszolgálására, amelyek Oroszország nagy részét lefedik.

GLONASSZ-K1 No. 17L műhold. Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye