Array

Sikeresen elindult Dél-Korea új rakétája

Kapcsolódó

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Megnövekedett a Zvezda modul légszivárgása

A modulból már korábban is szökött a levegő, azonban...

Ma délelőtt 10 órakor sikeresen elstartolt Dél-Korea új közepes teherbírású rakétája, a KSLV-2 (Korea Space Launch Vehicle). A távol-keleti feltörekvő űriparral rendelkező ország 2014 óta fejlesztette a „Nuri”, azaz „Világ” becenevű járművet, amivel alacsony Föld körüli pályára 2600 kg-ot képesek majd feljuttatni (további részleteket a rakétáról ebben a cikkben találtok).

A mai indítási ablak 9 órakor kezdődött, végül pontban 10 órakor elhagyta a rakéta a Naro Űrközpont LC-2 indítóállását, és megkezdte a kijelölt pályán történő emelkedést és gyorsulást. T+2:07-kor megtörtént az első és második fokozat szétválása, majd 3 perc 53 másodperckor az áramvonalazó raktérborítás is levált. Ezt követően T+4:34-kor a második és harmadik fokozat is rendben szétvált, és közel 10 percig gyorsult tovább a harmadik fokozat. T+13:18-kor leállt a harmadik fokozat hajtóműve is, majd 16 perccel és 7 másodperccel az indítás után a hasznos teherként funkcionáló 1,5 tonnás makett levált a szállító platformról 700 km-es magasságban. Ezzel a rakéta sikeresen teljesítette első indítását, azonban még hátra volt a végső megerősítő hír arról, hogy a kívánt pályára állt-e a makett-műhold. Végül Mun Dzse-in dél-koreai elnök jelentette be közel másfél órával az indítás után, hogy sajnos nem sikerült a kijelölt pályát elérni. Mint utólag kiderült, a harmadik fokozat hajtóműve a tervezett 521 másodperc helyett csak 475 másodpercig üzemelt, így bár a makett levált a fokozatról, nem sikerült a megfelelő sebességet elérnie.

Ez azonban nem állítja meg Dél-Koreát, mivel jövő májusban tervezik a következő indítást, ahol már egy valódi dél-koreai műhold lesz a hasznos teher. A mai indítás is óriási eredmény az országnak és így is rengeteg adatot gyűjtöttek a sikeres indításról, a rakétafokozatok szétválásáról, és biztosak lehetünk benne, hogy a rakomány megfelelő pályára állítását is meg fogják oldani.

Forrás: Koreai Űrkutatási Intézet (KARI)

Dark mode powered by Night Eye