Sikeresen elstartolt az NROL-101

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Magyar idő szerint 23:32-kor elindult a ULA Atlas-V rakétája, a fedélzetén a Nemzeti Felderítési Iroda (NRO) titkos műholdjával.

Az indításra a Cape Canaveralben található Légitámaszpont SLC-41 startállásáról került sor, és ez volt az első alkalom, hogy a ULA az új, a Northrop Grumman által gyártott szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétákat, a GEM-63-at használta. A GEM-63 a korábbi AJ-60A-t váltja, melyet az Aerojet Rocketdyne gyártott és szállított a ULA-nek. Ezt a gyorsítórakétát használják majd az új Vulcan hordozón is, melytől jelentős költségmegtakarítást várnak.

Fotó: ULA

Az Atlas-V a mostani küldetésen az “531”-es konfigurációban repült ami a következőt jelenti: 5 méter széles áramvonalazó kúp, 3 szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta és 1 RL-10 hajtómű a második fokozaton. Ezekkel a tulajdonságokkal a rakéta 15.5 tonnát tud alacsony Föld körüli pályára állítani, azonban a hasznos teher méretét és súlyát a küldetés titkos jellege miatt nem ismerjük.

Fotó: ULA

Az első indítási kísérletre november 4-én került sor, akkor azonban T-1 óra 47 percnél a földi kiszolgálórendszerek hibája miatt leállították a visszaszámlálást. Előszőr egy 2 napos, majd 4 napos halasztást jelentettek be a hiba kijavítására, később pedig az Eta hurrikán okozott további csúszást.

Összeségében ez volt a United Launch Alliance 141. sikeres küldetése, ebből a 86. Atlas-V indítás. Ez volt a 3. alkalom, hogy az Atlas-V az 531 konfigurációban repült.

Fotó: ULA
Dark mode powered by Night Eye