Sikeresen leeresztették az Ingenuity helikoptert

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

Frissítés – 2021. április 5.

A JPL közleménye szerint az Ingenuity átvészelte az első éjszakát, mely a Jezero kráterben elérheti a -90°C-ot is.

Március végén kezdődött el az Ingenuity helikopter leeresztésének művelete, március 31-én pedig már csak az utolsó lépés hiányzott ahhoz, hogy a Mars felszínére helyezzék a repülő eszközt.

A NASA JPL magyar idő szerint hajnali 3-kor jelentette be Twitteren, hogy ez az utolsó lépés is megtörtént, az Ingenuity már a saját lábain áll a Marson, a Perseverance hasáról történő elengedés utáni, közel 10 cm-es szabadesést követően.

Az Ingenuity a Mars felszínén. Forrás: NASA/JPL

A következő mérföldkő a helikopter számára az első marsi éjszaka túlélése lesz, immáron teljesen önállóan kell melegen tartania a rendszereit, illetve napközben a napelemei segítségével feltölteni akkumulátorait. A következő napokban ezeket a rendszereket ellenőrzik, megvizsgálják, működik-e a kommunikáció a roverrel, valamint a földi repülésirányítással. Ezt követően a rotorok bekapcsolása fog következni, még a talajon, kisebb fordulatszámmal, mint ami a repüléshez kell, végül pedig teljes, 2400 fordulat/perces sebességgel is tesztelik, szintén a talajon.

Ha ez is megvan, következhet az első repülés is, melyről itt írtunk részletesen, a legfrissebb információk alapján nem korábban, mint április 11-én.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye