Sikeresen leeresztették az Ingenuity helikoptert

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Frissítés – 2021. április 5.

A JPL közleménye szerint az Ingenuity átvészelte az első éjszakát, mely a Jezero kráterben elérheti a -90°C-ot is.

Március végén kezdődött el az Ingenuity helikopter leeresztésének művelete, március 31-én pedig már csak az utolsó lépés hiányzott ahhoz, hogy a Mars felszínére helyezzék a repülő eszközt.

A NASA JPL magyar idő szerint hajnali 3-kor jelentette be Twitteren, hogy ez az utolsó lépés is megtörtént, az Ingenuity már a saját lábain áll a Marson, a Perseverance hasáról történő elengedés utáni, közel 10 cm-es szabadesést követően.

Az Ingenuity a Mars felszínén. Forrás: NASA/JPL

A következő mérföldkő a helikopter számára az első marsi éjszaka túlélése lesz, immáron teljesen önállóan kell melegen tartania a rendszereit, illetve napközben a napelemei segítségével feltölteni akkumulátorait. A következő napokban ezeket a rendszereket ellenőrzik, megvizsgálják, működik-e a kommunikáció a roverrel, valamint a földi repülésirányítással. Ezt követően a rotorok bekapcsolása fog következni, még a talajon, kisebb fordulatszámmal, mint ami a repüléshez kell, végül pedig teljes, 2400 fordulat/perces sebességgel is tesztelik, szintén a talajon.

Ha ez is megvan, következhet az első repülés is, melyről itt írtunk részletesen, a legfrissebb információk alapján nem korábban, mint április 11-én.

Dark mode powered by Night Eye