Sikeresen lezajlott az Euclid űrtávcső szoftverfrissítése

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

Az Euclid űrtávcsővel kapcsolatban igyekszünk minden fontos információt közölni, az utolsó ilyen cikkünkben pedig arról számoltunk be, hogy probléma adódott az eszközzel. Nos mindez megoldódni látszik, hiszen egy szoftverfrissítésnek köszönhetően elhárultak a navigációs problémák, így az Euclid konstans módon képes megtalálni a munkájához szükséges vezetőcsillagokat. A frissítés tíz nap alatt zajlott le, ami magában foglalta a szükségszerű teszteket is, melyek során mindent rendben találtak az európai csapatok.

A problémával összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy központi csillagunk is „beleszólt” a műszer működésébe, hiszen az erősebb naptevékenység során a protonok időnként az érzékelő detektoraiba csapódtak, és olyan jeleket hoztak létre, amelyeket a szenzor tévesen valódi csillagoknak értelmezett. Ezek a hamis jelek olykor-olykor nagyobb számban jelentek meg, mint az említett valódi csillagok, ami az alábbi érdekes eredményekhez vezetett.

Forrás: ESA

A kanyargósabb vonalak a legextrémebb eseteket mutatják, amikor az Euclid nem tudott megfelelően rögzülni  egy csillagmező megfigyelése közben, mely egy kavargó csillagcsíkokból és „lasszókból” álló képet eredményezett.

Giuseppe Racca, az Euclid projektvezetője hozzátette: „Az augusztusban megszakadt teljesítmény-ellenőrzési szakasz mostanra teljesen újraindult, és minden megfigyelés rendben zajlik. Ez a fázis november végéig tart, de bízunk benne, hogy a küldetés teljesítménye kiemelkedőnek bizonyul, és ezt követően megkezdődhetnek a rendszeres tudományos megfigyelések.”

Dark mode powered by Night Eye