Sikeresen lezajlott az Euclid űrtávcső szoftverfrissítése

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Az Euclid űrtávcsővel kapcsolatban igyekszünk minden fontos információt közölni, az utolsó ilyen cikkünkben pedig arról számoltunk be, hogy probléma adódott az eszközzel. Nos mindez megoldódni látszik, hiszen egy szoftverfrissítésnek köszönhetően elhárultak a navigációs problémák, így az Euclid konstans módon képes megtalálni a munkájához szükséges vezetőcsillagokat. A frissítés tíz nap alatt zajlott le, ami magában foglalta a szükségszerű teszteket is, melyek során mindent rendben találtak az európai csapatok.

A problémával összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy központi csillagunk is „beleszólt” a műszer működésébe, hiszen az erősebb naptevékenység során a protonok időnként az érzékelő detektoraiba csapódtak, és olyan jeleket hoztak létre, amelyeket a szenzor tévesen valódi csillagoknak értelmezett. Ezek a hamis jelek olykor-olykor nagyobb számban jelentek meg, mint az említett valódi csillagok, ami az alábbi érdekes eredményekhez vezetett.

Forrás: ESA

A kanyargósabb vonalak a legextrémebb eseteket mutatják, amikor az Euclid nem tudott megfelelően rögzülni  egy csillagmező megfigyelése közben, mely egy kavargó csillagcsíkokból és „lasszókból” álló képet eredményezett.

Giuseppe Racca, az Euclid projektvezetője hozzátette: „Az augusztusban megszakadt teljesítmény-ellenőrzési szakasz mostanra teljesen újraindult, és minden megfigyelés rendben zajlik. Ez a fázis november végéig tart, de bízunk benne, hogy a küldetés teljesítménye kiemelkedőnek bizonyul, és ezt követően megkezdődhetnek a rendszeres tudományos megfigyelések.”

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye