Sikeresen megérkezett a kissé szárnyaszegett Cygnus az ISS-re

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

Majdnem pontosan két napos utazás után ma délelőtt a kellő távolságra közelítette meg az ISS-t a Cygnus NG-18 Sally Ride teherűrhajó. A magyarul Hattyú nevű űreszközt egy Antares 230+ rakéta indította hétfő délelőtt 11:32-kor és állította alacsony Föld körüli pályára. Az ezt követő pár órában kellett volna a két kör alakú napelemtáblának kinyílnia, azonban sem a Northrop Grumman, sem a NASA nem adott ki sokáig információt arról, hogy sikeresen lezajlott-e a folyamat. Utólag kiderült, hogy az adatok alapján csak az egyik napelemtábla nyílt ki megfelelően, a másik esetében csak a tartórúd rögzült a megfelelő helyen, de a napelemek már nem nyíltak szét. Ennek ellenére a mérnökök úgy ítélték meg, hogy a teherűrhajó így is képes lesz eljutni az űrállomásig, ami ma délelőtt meg is történt. Párszor megkísérelték a folyamat megismétlését, de aztán letettek a további próbálkozásról, és inkább a hátralévő feladatokra koncentráltak a földi irányítás munkatársai. Végül ma 11:20-kor Nicole Mann és Josh Cassada, a Crew-5 két tagjának közreműködésével sikeresen el is kapták a Cygnust a Canadarm2 robotkar segítségével. Már a megközelítés során látszott, amit az adatok is mutattak, azaz hogy csak egy napelemtábla gondoskodik a megfelelő energiatermelésről, de a „szárnyaszegett” Cygnus minden gond nélkül, a tervezett időben és módon hajtotta végre az utolsó fázisokat is. Az űrhajósok hátralévő feladata, hogy a Unity modul Föld felé néző dokkolóportjához csatlakoztassák a teherűrhajót, ami jövő januárig marad a tervek szerint az ISS-en. A Northrop Grumman mérnökei pedig a NASA-val együtt fogják kivizsgálni a napelemek anomáliáját a következő hetekben.

Balra a közelítő Canadarm2 robotkar, jobbra pedig a jól láthatóan csak egy kinyílt napelemtáblával rendelkező Cygnus teherűrhajó. Forrás: NASA TV

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye