Sikeresen megérkezett az Aditja-L1 az L1 Lagrange-pontba

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Az indiai napkutató szonda öt évig fogja tanulmányozni csillagunkat.

A tavaly szeptember 2-án felbocsátott Aditja-L1 ma magyar idő szerint 11:30-kor végrehajtotta az utolsó manőverét, amellyel megérkezett az L1 Lagrange-pontba. A 126 napos utazása során több műszert is sikeresen leteszteltek az indiai kutatók, többek között a napkutató szonda fedélzetén található Solar Ultraviolet Imaging Telescope (SUIT) műszer kinyitotta tudományos szemét és sikeresen rögzítette első, teljes felvételeit a Napról a 200-400 nm-es hullámhossz-tartományban.

Forrás: ISRO
Forrás: ISRO

Az Aditja-L1 neve a küldetés egy fontos elemére is utal: az űrszonda immár a Nap-Föld rendszer L1-es Lagrange-pontja körül, egy ún. halopályán kering. Az űrutazásban kifejezetten érdekes és hasznos kutatási lehetőséget adnak a Lagrange (vagy más néven librációs) pontok. Például vegyük az L1 pontot, ahol a Nap és a Föld gravitációja „kiegyensúlyozzák” egymást, így a szonda a két égitesthez viszonyítva csak minimális mozgást végez (a pont körüli keringés a halopálya). A szonda most már átlagosan 1,5 millió kilométerre keringeni a Földtől. Ennek a keringési pályának az egyik fő előnye, hogy sem a Föld, sem a Hold nem képes kitakarni a napkorongot keringésük során, így zavartalanul lehetséges a folyamatos tudományos megfigyelés. Az Aditja-L1 tudományos apparátusa összesen 7 műszerből áll, amelyek többek közt az alábbi jelenségeket fogják vizsgálni:

  • koronakidobódások;
  • flerek és azok kialakulása;
  • űridőjárás dinamikája;
  • bolygóközi térben lévő részecskék terjedése.

Ez a teljesítmény ismét hatalmas siker az ISRO számára, hisz most először sikerült egy űreszközt sikeresen az egyik Lagrange-pontba juttatniuk!

Korábbi cikkeink a témában:
India legújabb űrszondája, az Aditja-L1
Az Aditja-L1 napkutató szonda elkészítette első képeit a Napról

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye