Sikeresen mutatkozott be a kínai Csielung-3 rakéta

Kapcsolódó

Az első marsi élő közvetítés felvételei

Az ESA Mars Express szondájának 20. születésnapja alkalmából részesei...

Kína válasza a Starlink-hálózatra

Kína a közepes teherbírású Hosszú Menetelés-8 hordozójuk segítségével, azaz...

A nap képe #1124 – Az Endeavour utolsó küldetése

Az Endeavour űrsikló landolása a Kennedy Űrközpont futópályájára, mellyel...

A SpaceX újabb tudományos kísérleteket szállít az ISS-re

Június 4-én esedékes a következő, 28. CRS misszió, mely...

Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről,...

Pénteken egy új kínai hordozórakéta mutatkozott be sikeresen: magyar idő szerint reggel 7:35-kor a Sárga-tengeren állomásozó Tajzsuj indítóbárkáról első alkalommal indult útnak a Csielung-3. A szilárd hajtóanyagú jármű összesen 14 különböző, kis méretű hasznos terhet vitt magával, melyek közül 8 Csilin Kaofen típusú, nagyfelbontású képalkotó műhold volt. A szatellitek alacsony Föld körüli napszinkron pályán fognak üzemelni.

A Csielung-3 a második ilyen nevű rakéta, 2019 augusztusában ugyanis egy indítás erejéig a Csielung-1 is bemutatkozott, azóta ezt a típust nem alkalmazták többször. A programot azzal a céllal hozták létre, hogy gyors és költséghatékony felbocsátásokat tegyen lehetővé. Bár tervben volt a Csielung-2 kifejlesztése és gyártása, végül ezt a 21 méteres verziót 2021 szeptemberében elvetették a kínaiak. A típus harmadik tagja 31,8 méter hosszú, 2,65 méter átmérőjű törzzsel rendelkezik, és 4 darab szilárd hajtóanyagú fokozatból áll, maga az orrkúp valamivel vastagabb a 3,35 méteres átmérőjével. 1500 kg hasznos terhet képes napszinkron pályára juttatni a Sárga-tengerről történő felbocsátások alkalmával. A 145 tonna össztömegű rakéta első fokozata önmagában 71 tonnát tesz ki, de a 2000 kN-os tolóerőnek köszönhetően a hordozó méretéhez képest jelentős teherkapacitást mondhat magáénak. Az indítás során a Hosszú Menetelés-11 rakétával ellentétben már az indítóplatformon történik a hajtóművek beindítása (a CZ-11 esetében egy indítócső kiveti magából a rakétát, majd az a levegőben indítja be hajtóműveit, ezt „hideg indításnak” is szokták nevezni).

Kína ezzel együtt már 58 felbocsátásnál jár idén, és még több küldetés van tervben a hátralévő hetekre is. Ezek közül érdemes megemlíteni a Csucsüe-2 névre keresztelt rakétát, amit a LandSpace nevű magánvállalat fejlesztett ki, és ami az első kínai metán meghajtású hordozóként készül a debütálására.

A Csielung-3 már az indítóbárkán. Forrás: CNSA

A rakéta rakománykivetőjére felszerelt hasznos terhek. Forrás: CNSA

Dark mode powered by Night Eye