Sikeresen mutatkozott be a kínai Csielung-3 rakéta

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Pénteken egy új kínai hordozórakéta mutatkozott be sikeresen: magyar idő szerint reggel 7:35-kor a Sárga-tengeren állomásozó Tajzsuj indítóbárkáról első alkalommal indult útnak a Csielung-3. A szilárd hajtóanyagú jármű összesen 14 különböző, kis méretű hasznos terhet vitt magával, melyek közül 8 Csilin Kaofen típusú, nagyfelbontású képalkotó műhold volt. A szatellitek alacsony Föld körüli napszinkron pályán fognak üzemelni.

A Csielung-3 a második ilyen nevű rakéta, 2019 augusztusában ugyanis egy indítás erejéig a Csielung-1 is bemutatkozott, azóta ezt a típust nem alkalmazták többször. A programot azzal a céllal hozták létre, hogy gyors és költséghatékony felbocsátásokat tegyen lehetővé. Bár tervben volt a Csielung-2 kifejlesztése és gyártása, végül ezt a 21 méteres verziót 2021 szeptemberében elvetették a kínaiak. A típus harmadik tagja 31,8 méter hosszú, 2,65 méter átmérőjű törzzsel rendelkezik, és 4 darab szilárd hajtóanyagú fokozatból áll, maga az orrkúp valamivel vastagabb a 3,35 méteres átmérőjével. 1500 kg hasznos terhet képes napszinkron pályára juttatni a Sárga-tengerről történő felbocsátások alkalmával. A 145 tonna össztömegű rakéta első fokozata önmagában 71 tonnát tesz ki, de a 2000 kN-os tolóerőnek köszönhetően a hordozó méretéhez képest jelentős teherkapacitást mondhat magáénak. Az indítás során a Hosszú Menetelés-11 rakétával ellentétben már az indítóplatformon történik a hajtóművek beindítása (a CZ-11 esetében egy indítócső kiveti magából a rakétát, majd az a levegőben indítja be hajtóműveit, ezt „hideg indításnak” is szokták nevezni).

Kína ezzel együtt már 58 felbocsátásnál jár idén, és még több küldetés van tervben a hátralévő hetekre is. Ezek közül érdemes megemlíteni a Csucsüe-2 névre keresztelt rakétát, amit a LandSpace nevű magánvállalat fejlesztett ki, és ami az első kínai metán meghajtású hordozóként készül a debütálására.

A Csielung-3 már az indítóbárkán. Forrás: CNSA

A rakéta rakománykivetőjére felszerelt hasznos terhek. Forrás: CNSA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye