Sikeresen pályára állt a Nilesat-301 egyiptomi műhold

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Első egyiptomi megbízását is sikeresen végrehajtotta a SpaceX. Az észak-afrikai állam Nilesat-301 műholdja tegnap késő este sikeresen elindult a Falcon-9 B1062.7 rakterében a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 startállásáról. Bár lassan már eltelik az idei év fele, ez volt a SpaceX első olyan kereskedelmi megrendelése, melynek keretében egy geostacionárius műholdat állítottak transzfer pályára.

A hordozórakéta hibátlan emelkedést hajtott végre, és T+2:37-kor szétváltak a fokozatok. A második fokozat tovább gyorsította hasznos terhét, miközben az első fokozat egyre inkább lelassult, majd pályája legmagasabb pontjának elérése után megkezdte a visszatérési manővereket. A hajtóműves lassító manőver is megfelelően lezajlott, és végül a B1062 jelű hordozó tökéletes leszállást hajtott végre a Just Read The Instructions drónhajón, ami 678 km-re várakozott Florida partjaitól az Atlanti-óceánon. A második fokozat első hajtóműves gyorsítómanővere T+8:05-ig tartott, majd egy 19 perces keringési fázis következett. Ezután ismét beindult a vákuum-optimalizált Merlin 1D hajtómű, és további 66 másodpercig gyorsította a második fokozatot, illetve a Nilesat műholdat. Végül 33 perccel és 13 másodperccel indítás után levált a kb. 4100 kg-os szatellit a szállítóplatformról a kijelölt geostacionárius átviteli pályán, és ettől kezdve már saját hajtóműveivel fogja elérni a végső, nagyjából 36000 km magas végső geostacionárius pályát.

Az indítást mi is élőben közvetítettük:

Forrás: SpaceX

Forrás: Emre Kelly

Forrás: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye