Sikeresen teljesítették a 64. orosz űrsétát

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Oleg Artyemjev és Denisz Matvejev tegnap délután 15:25-kor léptek ki a Poiszk modul légzsilipjéből, hogy megkezdjék a 64. orosz űrsétát. Pontosan a ciklogramnak megfelelően, sőt a határidő előtt sikerült megbirkózniuk a főbb feladatokkal és teljesítették a további két plusz feladatokat is. A világűrben végzett munkájuk során elvégezték az ERA manipulátor kar előkészítését a további munkákhoz, a Nauka modulra adapterekkel ellátott platformot telepítettek, áthelyezték az EMMI külső vezérlőpanelt, majd telepítették és csatlakoztatták a BTL-3 alaprepülési pontra, továbbá két kapaszkodót szereltek fel. Oleg és Denisz beállította a manipulátor TRM-meghajtóit is, amelyekre azért van szükség, hogy az ERA-t megfelelően lehessen irányítani és manuálisan mozgatni. Eltávolították a rögzítőgyűrűket és az űrséta végeztével ki is dobták azokat az ISS-ről. Majd a KE-1 szabályozón a CLU-1 videokamera keretét védőüvegre cserélték, és tesztelték az ERA manipulátor vezérlését az EMMI vezérlőpanelről. Ezenkívül további feladatokat is elvégeztek, kiterjesztették a Strela-2 (GStM-2) gémet a Zarja modultól a Poiszk modulig, illetve blokkolót is szereltek rá.

Oleg Artyemjev és Denisz Matvejev összesen 7 óra 47 percet töltött az állomáson kívül, a Poiszk modul légzsilipjét, magyar idő szerint 23:12-kor zárták be.

Ez volt a 64. orosz űrséta az ISS projekt részeként, és a hatodik űrséta 2022-ben. Oleg Artyemjev számára ez volt a karrierje nyolcadik űrsétája (összesen 53 óra 31 perc), Denisz Matvejevnek a negyedik (26 óra 8 perc). 1965 márciusa óta a Szovjetunió és Oroszország 72 űrhajósa 160 űrsétát hajtott végre hazai űrruhában.

Közös kép az űrséta megkezdése előtt. Forrás: Szergej Korszakov

Az EMMI vezérlőpanel.

A Strela-2 (GStM-2) gém nyitása a Zarja modultól a Poiszk modulig.

Forrás: Szergej Korszakov

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye