Sikeresen teljesítették a 64. orosz űrsétát

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Oleg Artyemjev és Denisz Matvejev tegnap délután 15:25-kor léptek ki a Poiszk modul légzsilipjéből, hogy megkezdjék a 64. orosz űrsétát. Pontosan a ciklogramnak megfelelően, sőt a határidő előtt sikerült megbirkózniuk a főbb feladatokkal és teljesítették a további két plusz feladatokat is. A világűrben végzett munkájuk során elvégezték az ERA manipulátor kar előkészítését a további munkákhoz, a Nauka modulra adapterekkel ellátott platformot telepítettek, áthelyezték az EMMI külső vezérlőpanelt, majd telepítették és csatlakoztatták a BTL-3 alaprepülési pontra, továbbá két kapaszkodót szereltek fel. Oleg és Denisz beállította a manipulátor TRM-meghajtóit is, amelyekre azért van szükség, hogy az ERA-t megfelelően lehessen irányítani és manuálisan mozgatni. Eltávolították a rögzítőgyűrűket és az űrséta végeztével ki is dobták azokat az ISS-ről. Majd a KE-1 szabályozón a CLU-1 videokamera keretét védőüvegre cserélték, és tesztelték az ERA manipulátor vezérlését az EMMI vezérlőpanelről. Ezenkívül további feladatokat is elvégeztek, kiterjesztették a Strela-2 (GStM-2) gémet a Zarja modultól a Poiszk modulig, illetve blokkolót is szereltek rá.

Oleg Artyemjev és Denisz Matvejev összesen 7 óra 47 percet töltött az állomáson kívül, a Poiszk modul légzsilipjét, magyar idő szerint 23:12-kor zárták be.

Ez volt a 64. orosz űrséta az ISS projekt részeként, és a hatodik űrséta 2022-ben. Oleg Artyemjev számára ez volt a karrierje nyolcadik űrsétája (összesen 53 óra 31 perc), Denisz Matvejevnek a negyedik (26 óra 8 perc). 1965 márciusa óta a Szovjetunió és Oroszország 72 űrhajósa 160 űrsétát hajtott végre hazai űrruhában.

Közös kép az űrséta megkezdése előtt. Forrás: Szergej Korszakov

Az EMMI vezérlőpanel.

A Strela-2 (GStM-2) gém nyitása a Zarja modultól a Poiszk modulig.

Forrás: Szergej Korszakov

Dark mode powered by Night Eye