Sikeresen végrehajtotta 5. repülését is az Ingenuity, először hallhattuk a helikopter hangját

Kapcsolódó

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A nap képe #1049 /Starship fejlesztés/ – Starship full stack

Starship full stack, azaz egy teljes Starship-rendszer, miután 2022....

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

Ahogy tegnap írtunk róla, rendhagyó küldetésre készült az Ingenuity azzal, hogy maga mögött hagyja korábbi állandó leszállóhelyét a Wright Brothers Field-et.

A helikopter 5 méter magasan repült déli irányba 129 métert, majd 10 méterre felemelkedve kamerájával körbepásztázta a környéket, végül a korábbiakkal ellentétben nem tért vissza a Wright fivérekről elnevezett leszállóhelyre, hanem új helyen landolt, amelyről a korábbi repülések során gyűjtöttek információkat.

Az Ingenuity az ötödik repülése közben, úton az új állomáshelye felé. Forrás: NASA/JPL

Ezzel a repülésével a következő küldetését alapozta meg a helikopter, hiszen a Perseverance is ebbe az irányba fog tovább haladni, az Ingenuity feladata pedig az lesz, hogy légi felderítést végezzen tudományos célpontokról, valamint lehetséges útvonalakat térképezzen fel a marsjáró számára.

A szerkesztett videó Pápay Mihály munkája

A tegnapi repülést megelőzően a NASA szakemberei egy érdekes videót is megosztottak velünk. A felvételen a helikopter egy korábbi repülése látható, ám ami ennél is érdekesebb, hallható is. A legjobb élményhez fej/fülhallgató használata javasolt.

Összehasonlítva a tesztelés során készült felvétel hangjával, megfigyelhető, hogy a Marson a rotorok hangja működés közben sokkal mélyebb, mint itt a Földön. Ennek több oka is van, a legkézenfekvőbb az, hogy a Mars légköre jóval ritkább a Föld légkörénél, így a hangok tompábbak. Ezen túlmenően a hang terjedése is alacsonyabb a Marson (240 m/s, míg a Földön 340 m/s), valamint a szén-dioxidban gazdag légkör a magas hangokat jobban elnyeli.

A következő hetekben további repülések várnak majd az Ingenuity-re, amelyek már több kockázatot fognak tartogatni, több egy irányú repüléssel (azaz ilyenkor mindig új leszállóhelyen fog landolni), illetve precízebb manőverezést igénylő feladatokkal. A csapat szem előtt fogja tartani azt is, hogy a Perseverance feladatainak ütemezésére ne legyen negatív hatással a helikopter tevékenysége, ezért néhány repülést követően ismét kiértékelik, hogy teljesít az Ingenuity és milyen feladatok várnak még rá.

Dark mode powered by Night Eye