Sikeresen végrehajtotta 5. repülését is az Ingenuity, először hallhattuk a helikopter hangját

Kapcsolódó

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Ahogy tegnap írtunk róla, rendhagyó küldetésre készült az Ingenuity azzal, hogy maga mögött hagyja korábbi állandó leszállóhelyét a Wright Brothers Field-et.

A helikopter 5 méter magasan repült déli irányba 129 métert, majd 10 méterre felemelkedve kamerájával körbepásztázta a környéket, végül a korábbiakkal ellentétben nem tért vissza a Wright fivérekről elnevezett leszállóhelyre, hanem új helyen landolt, amelyről a korábbi repülések során gyűjtöttek információkat.

Az Ingenuity az ötödik repülése közben, úton az új állomáshelye felé. Forrás: NASA/JPL

Ezzel a repülésével a következő küldetését alapozta meg a helikopter, hiszen a Perseverance is ebbe az irányba fog tovább haladni, az Ingenuity feladata pedig az lesz, hogy légi felderítést végezzen tudományos célpontokról, valamint lehetséges útvonalakat térképezzen fel a marsjáró számára.

A szerkesztett videó Pápay Mihály munkája

A tegnapi repülést megelőzően a NASA szakemberei egy érdekes videót is megosztottak velünk. A felvételen a helikopter egy korábbi repülése látható, ám ami ennél is érdekesebb, hallható is. A legjobb élményhez fej/fülhallgató használata javasolt.

Összehasonlítva a tesztelés során készült felvétel hangjával, megfigyelhető, hogy a Marson a rotorok hangja működés közben sokkal mélyebb, mint itt a Földön. Ennek több oka is van, a legkézenfekvőbb az, hogy a Mars légköre jóval ritkább a Föld légkörénél, így a hangok tompábbak. Ezen túlmenően a hang terjedése is alacsonyabb a Marson (240 m/s, míg a Földön 340 m/s), valamint a szén-dioxidban gazdag légkör a magas hangokat jobban elnyeli.

A következő hetekben további repülések várnak majd az Ingenuity-re, amelyek már több kockázatot fognak tartogatni, több egy irányú repüléssel (azaz ilyenkor mindig új leszállóhelyen fog landolni), illetve precízebb manőverezést igénylő feladatokkal. A csapat szem előtt fogja tartani azt is, hogy a Perseverance feladatainak ütemezésére ne legyen negatív hatással a helikopter tevékenysége, ezért néhány repülést követően ismét kiértékelik, hogy teljesít az Ingenuity és milyen feladatok várnak még rá.

Dark mode powered by Night Eye