Sikeresen végrehajtotta 5. repülését is az Ingenuity, először hallhattuk a helikopter hangját

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Ahogy tegnap írtunk róla, rendhagyó küldetésre készült az Ingenuity azzal, hogy maga mögött hagyja korábbi állandó leszállóhelyét a Wright Brothers Field-et.

A helikopter 5 méter magasan repült déli irányba 129 métert, majd 10 méterre felemelkedve kamerájával körbepásztázta a környéket, végül a korábbiakkal ellentétben nem tért vissza a Wright fivérekről elnevezett leszállóhelyre, hanem új helyen landolt, amelyről a korábbi repülések során gyűjtöttek információkat.

Az Ingenuity az ötödik repülése közben, úton az új állomáshelye felé. Forrás: NASA/JPL

Ezzel a repülésével a következő küldetését alapozta meg a helikopter, hiszen a Perseverance is ebbe az irányba fog tovább haladni, az Ingenuity feladata pedig az lesz, hogy légi felderítést végezzen tudományos célpontokról, valamint lehetséges útvonalakat térképezzen fel a marsjáró számára.

A szerkesztett videó Pápay Mihály munkája

A tegnapi repülést megelőzően a NASA szakemberei egy érdekes videót is megosztottak velünk. A felvételen a helikopter egy korábbi repülése látható, ám ami ennél is érdekesebb, hallható is. A legjobb élményhez fej/fülhallgató használata javasolt.

Összehasonlítva a tesztelés során készült felvétel hangjával, megfigyelhető, hogy a Marson a rotorok hangja működés közben sokkal mélyebb, mint itt a Földön. Ennek több oka is van, a legkézenfekvőbb az, hogy a Mars légköre jóval ritkább a Föld légkörénél, így a hangok tompábbak. Ezen túlmenően a hang terjedése is alacsonyabb a Marson (240 m/s, míg a Földön 340 m/s), valamint a szén-dioxidban gazdag légkör a magas hangokat jobban elnyeli.

A következő hetekben további repülések várnak majd az Ingenuity-re, amelyek már több kockázatot fognak tartogatni, több egy irányú repüléssel (azaz ilyenkor mindig új leszállóhelyen fog landolni), illetve precízebb manőverezést igénylő feladatokkal. A csapat szem előtt fogja tartani azt is, hogy a Perseverance feladatainak ütemezésére ne legyen negatív hatással a helikopter tevékenysége, ezért néhány repülést követően ismét kiértékelik, hogy teljesít az Ingenuity és milyen feladatok várnak még rá.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye