Sikeresen végrehajtotta utolsó feladatát az OSIRIS-REx űrszonda

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hamarosan végleg búcsút int a Bennu kisbolygónak az OSIRIS-REx űrszonda, azonban előtte egy utolsó, eredetileg nem tervezett feladatot is szántak neki, melyet április 7-én végre is hajtott. 

A végső küldetés során az űrszonda a kisbolygó felszíne felett 3,5 km-es magasságban repült el, ez a legközelebbi távolság a 2020. október 20-án történt sikeres mintavétel óta.

Az április 7-én lezajlott repülés ábrája. Az űrszonda nem méretarányos. Forrás: NASA

Az eredetileg nem tervezett megközelítés célja az volt, hogy az OSIRIS-REx ismét lefényképezze a Nightingale krátert, és szemügyre vegyék a mintavétel következtében történt változásokat, az űrszonda karja ugyanis 50 cm mélységben behatolt a Bennu kisbolygó laza szerkezetű felszínébe, feltárva a mélyebben fekvő kőzeteket is. Ebből a kutatók még több információt kaphatnak a kisbolygó felszíni és felszín alatti anyagairól, valamint az aszteroida mechanikai tulajdonságairól. A felvételeket a mintavétel előtt készült képekkel is összevetik majd.

A Bennu felszíne egy 2019-ben készített felvételen. Forrás: NASA

A felszín közelében történő repülés közel 6 óráig tartott, és hozzávetőlegesen 4 000 MB (azaz majdnem 4 GB) adatot gyűjtöttek, emiatt a teljes repülési adatmennyiség letöltése várhatóan csak április 13-ig történik meg.

Eközben az űrszonda lassan ismét eltávolodik a Bennu kisbolygótól, majd várhatóan május 10-én hajtóműveit begyújtva megkezdi kicsit több, mint két évig tartó útját a Föld felé, fedélzetén a kőzetmintákkal.

Fantáziarajz az OSIRIS-REx hazaindulásáról. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye