Sikeresen visszatért a Crew-1

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

Az éjszakai ledokkolás után ma magyar idő szerint 08:55-kor sikeresen leszállt a Mexikói-öbölben a SpaceX első operatív emberes missziója, a Crew-1. A küldetés űrhajósai (Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, Nogucsi Szóicsi) 2020. november 15-én indultak a Nemzetközi Űrállomásra, és a mostani leszállással 168 napos misszójukat fejezték be.

Infravörös felvétel a GO Navigator hajóról

A vízreszállás pillanata

A éjszakai visszatérés teljesen problémamentes volt, és a Crew Dragon Resilience űrhajó ejtőernyők segítségével „csobbant” a vízben, nem messze Panama City-től. A ledokkolást korábban kétszer is el kellett halasztani a leszállási zónában való kedvezőtlen időjárás miatt. A visszatérés után a SpaceX GO Navigator nevű mentőhajója emelte ki az űrhajót a vízből, és a zsilipajtó kinyitása után nem sokkal az űrhajósok is kiszálltak – bár Mike Hopkins parancsnok a hordágyas protokoll helyett saját lábán hagyta el az űrhajót.

A kapszula fedélzetre emelése

A tavalyi DM-2 után a SpaceX a második emberes Crew Dragon küldetését fejezte ezzel be. 11 hónapon belül 3 emberes utat (DM-2, Crew-1, Crew-2) indítottak, és 2 sikeres visszatérést hajtottak végre 6 űrhajóssal. A Nemzetközi Űrállomáson 7 fős személyzet maradt, köztük a Crew-2 űrhajósai, aki várhatóan idén őszig tartókodnak majd az ISS-en, visszatérésük előtt azonban érkezik majd a Crew-3 személyzete is 4 űrhajóssal.

A Crew-3 személyzetét jelenleg Raja Chari és Tom Marshburn NASA asztronauták és a német Matthias Maurer (ESA) alkotják, a negyedik űrhajós bejelentése a következő hetekben várható.

A zsilipajtó kinyitása után

Az űrhajósok még a Dragonban, de már a hajó fedélzetén

Kép

Kép

Kép

Kép

Forrás: NASA Johnson Space Center (@@NASA_Johnson)Dark mode powered by Night Eye