Sikeresen visszatért a Csang’e-5!

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

Sikeresen leszállt a CNSA Csang’e-5 Hold-küldetésének visszatérő kapszulája. A körülbelül 300 kg tömegű kabin egy ballisztikus visszatérési pályán lépett be a Föld légkörébe 11 km/s sebességgel. A szokásos légkörbe való belépés helyett egy ún. “skip reentry” manőver segítségével 60 kilométeres magasságra ereszkedett a kapszula az Arab-tenger felett, majd a hőpajzs pozicionálásával lepattant az atmoszféráról – így másodjára sokkal alacsonyabb sebességgel lépett be ténylegesen a légkörbe Kína felett és szállt le ejtőernyői segítségével a belső-mongóliai Siziwang havas sztyeppéjén. Magyar idő szerint 19 órakor történt meg a sima leszállás – a kapszula 2 kg holdi talaj- és kőzetmintát tartalmaz. A visszatérőkabin hazaszállításával befejeződik a Csang’e-5 küldetés fő szakasza, aminek a célja olyan holdi minták begyűjtése volt, amelyek évmilliárdokkal fiatalabbak, mint az amerikai Apollo vagy a szovjet Luna küldetéseken visszahozott minták.

A kapszula hőkamerás képen
A “skip reentry” manőver sematikus ábrázolása

Habár a mintákat még el kell szállítani egy speciálisan erre a feladatra kialakított laboratóriumba Pekingbe, a Csang’e-5 sikere rengetek új lehetőséget tárt fel a kínai űripar előtt. A sikeres holdi felszállás, pályára állás és dokkolás technológiáit felhasználhatják majd több jövőbeli küldetéshez, például egy aszteroida- vagy akár marsi talajmintaszerző misszióhoz is. Az emberes leszállások koncepcióját is tesztelték ezen a küldetésen, a 2030-as években tervez Kína embert küldeni égi kísérőnk felszínére. Az eddig tartalékos Csang’e-6 űrszonda így már 2023-ban elindulhat a Hold déli pólusa felé, ahol az Aitken-medencében kísérelheti meg a leszállást és a jelenlegi küldetéshez hasonlóan a minta-visszahozatalt. A Csang’e-6 szondán már CNES (Francia Űrhivatal) tudományos eszközei is helyet kapnak.

A kapszula és a kínai zászló a havas sztyeppén

A Csang’e-5 volt a legbonyolultabb űrszondás küldetés, amit Kína valaha végrehajtott. Ezzel a sikeres küldetéssel új fejezet nyílt a kínai Hold-missziók területén. A következő fázisban (Csang’e-7,8) már automata robotikus állomásokat szeretnének kialakítani a felszínen, amik a személyzetes leszállások előfutárai lennének. Ahogy már említettük, a most tesztelt technológiákat Kína fel fogja használni a jövőbeli aszteroida, illetve marsi talajminta-visszahozatali küldetéseken is, és talán az emberes leszállásokhoz is egy lépéssel közelebb kerültünk…
Gratulálunk a Kínai Nemzeti Űrhivatalnak a sikeres küldetésért, a hatalmas kihívások ellenére hiba nélkül zajlott a misszió!

A körbekerített kapszulát előkészítik a hazaszállításra
Képek forrásai: Xinhua
Dark mode powered by Night Eye