Sikerrel zárult a Blue Origin 3. emberes repülése

Kapcsolódó

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Szojuz MSz-23 személyzetének visszatérése képekben

Gyülekező esőfelhők között hasította át a légkört tegnap kora...

Újabb Ingenuity küldetés, újabb rekord

Szeptember 25-én, a 60. repülése alkalmával újabb csúcsot ért el az Ingenuity helikopter.

Sikerrel zárult a Blue Origin 3. emberes küldetése, az NS-19. Ez volt az első olyan szuborbitális repülése a vállalatnak, amelyen egyszerre 6 személy utazott, név szerint: Laura Shepard Chuchley, Michael Strahan, Dylan Taylor, Evan Dick, Lane Bess, Cameron Bess.

Az űrugrás a terv szerint zajlott, a New Shepard magyar idő szerint 16 órakor emelkedett el a texasi Corn Ranch indítóközpont Launch Site One indítóállásáról. A rakéta 3,611 km/h-s sebességre gyorsította a kapszulát, és a start után 2 perc 20 másodperccel megtörtént a hajtómű leállítása, majd 2 perc 35 másodperc elteltével a kapszula levált a hordozóról. Az utasok ezt követően néhány percig élvezhették a súlytalanság állapotát. A következő jelentős mérföldkő a hordozórakéta leszállása volt a kijelölt zónába, erre T+7:25-kor került sor. Eközben a kapszula szabadesésben zuhant a 107-km-es magasságból, egészen T+8:15-ig, a segédernyők Kinyílásáig. 15 másodperccel később a 3 főernyő is segített a kapszula fékezésében, végül 16 óra 11 perckor sikeresen landolt, fedélzetén a 6 utassal.

Idén ez volt a Blue Origin 6. küldetése.

A küldetés részleteiről itt olvashattok, amennyiben lemaradtatok volna az indításról, itt visszanézhetitek.

A New Shepard indulása az NS-19 küldetés keretében.

Az NS-19 küldetés résztvevői, balról jobbra: Dylan Taylor, Lane Bess, Cameron Bess, Laura Shepard Churchley, Michael Strahan, és Evan Dick. Kép forrása: Blue Origin

Dark mode powered by Night Eye