Sikertelen volt a Csucsüe-2 bemutatkozása

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

Kudarccal végződött a LandSpace nevű kínai magáncég Csucsüe-2 rakétájának első indítása. Bár hivatalos megerősítés nem jött egyelőre az eseményről, az biztos, hogy a második fokozat meghibásodott az emelkedés későbbi szakaszában. A startra magyar idő szerint ma délelőtt 9:30 körül került sor a Csiücsüan Űrközpontból, az első fokozat megfelelően hajtotta végre feladatát, majd a fokozatszétválás és a második fokozat hajtóművének indítása is megtörtént, viszont nem sokkal később hiba lépett fel, a földi irányítás elvesztette a rakétát, vele együtt pedig a rakományt is (amiről szintén nem közöltek adatokat).

Ezt megelőzően a Csucsüe-1 verziónak is volt egy sikertelen indítása még 2018. október 27-én. A második verzió egy közepes méretű, folyékony hajtóanyagú rakéta lett, ami Kína első metalox, tehát cseppfolyósított metán+oxigén meghajtású hordozójaként került kifejlesztésre. Ezzel részt vehet a világ elsőként sikeres pályára állást teljesítő metalox rakétáinak versenyében, ám a mai küldetés sikertelensége után ez a kérdés továbbra is nyitott maradt, és a két vetélytársnak, a SpaceX Starshipjének, valamint a Relativity Space Terran-1 rakétájának is még van esélye ezen cím megszerzésére.

A kétfokozatú Csucsüe-2 hasznos teherkapacitása 6000 kg 200 km-es alacsony Föld körüli pályára, illetve 4000 kg 500 km magas napszinkron pályára. Ahogy a Hosszú Menetelés rakéták többsége, úgy ez is 3,35 méteres átmérővel rendelkezik, a törzs hossza pedig 49,5 méter. 219 tonnás felszállási tömegét 268 tonnás tolóerővel emeli magasba 4 darab TQ-12 tengerszintre optimalizált metalox hajtómű, míg a második fokozat gyorsítását 1 darab TQ-12 vákuumra optimalizált rakétamotor és a TQ-11 segédhajtómű látja el. A rakéta bemutatkozását eredetileg 2020-ra tervezte a LandSpace, de már 2019-ben arról számoltak be, hogy 2021-re csúszik a debütálás, végül erre 2022. december 14-ig várni kellett. Reméljük, a feltörekvő magáncég hamar talál megoldást a hiba kiküszöbölésére, és nemsokára ismét megkísérelhetnek egy újabb indítást.

A Csucsüe-2 már teljesen összeszerelt állapotban várakozik a kigördítésre a LandSpace hangárjában. Fotó: LandSpace

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye