Sikertelen volt a Rocket Lab mai indítása

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

Ma délután 13:11-kor indult el a 20. Electron rakéta a Running Out of Toes küldetés keretében az új-zélandi Mahia-félszigeten található Launch Complex-1 startállásról. Az indításra 12-14 óra között két órás időablak állt rendelkezésre, és először 12:11 perckor történő indításhoz felkészülve kezdték meg a rakéta tankolását finomított kerozinnal (RP-1) és folyékony mélyhűtött oxigénnel. Azonban T-2 perc 28 másodpercnél a repülésirányító megszakította a visszaszámlálást a szokásos „hold hold hold” felhívással. Mint kiderült, a magaslati szelek túl erősek voltak az előrejelzések szerint, ezért döntöttek a start későbbi végrehajtása mellett. Egy ideig várakozni kellett az újabb T-0, azaz hajtóműindítási időpontra, végül 13:11-re tűzték ki a startot. Második nekifutásra gond nélkül leperegtek a másodpercek, és a rakéta elemelkedett az indítóállásról

Az emelkedési szakaszában minden rendben zajlott, a rakéta a megfelelő pályán növelte a sebességet és magasságot, problémák nélkül repült keresztül a legnagyobb aerodinamikai erőhatásokat (Max-Q) jelentő levegőrétegen is. A probléma az első és második fokozat szétválása utáni pillanatokban, a második fokozat hajtóműindításakor lépett fel. Az első fokozat fedélzeti kamerájából úgy tűnt, mintha a vákuum-optimalizált Rutherford hajtómű indulása után a fokozat rögtön letérne a kijelölt pályáról. A telemetriai adatokon azonnal sebességcsökkenés volt látható, és az élő kép tanúsága szerint a hajtómű pár másodperces működés után le is állt, valószínű a vészmegszakító rendszer működésbe lépése miatt. Nem sokkal később a kapcsolat is megszakadt a földi irányítás és a rakéta között, a telemetriai adatok sem látszottak. Pontos információt egyelőre nem közölt a cég, amint érkeznek friss hírek a hibáról, beszámolunk róla. A második fokozat ezt követően valószínűleg egyre inkább veszített a magasságából és sebességéből, és a légkörbe visszatérve elégett, a két műholddal együtt. A küldetés így sikertelenül ért véget.

Valamelyest enyhítheti a Rocket Lab dolgozóinak szomorúságát, hogy az első fokozatot sikerült a terveknek megfelelően visszahozni és irányított ejtőernyős vízreszállást végrehajtani! Az első fokozat egyébként több alkatrészt is tartalmazott a korábban a „Return To Sender” küldetésen használt hordozórakétából, tehát részben újrafelhasználható járműnek mondható. Ezzel újabb lépést tett előre a cég a későbbi helikopterrel történő elkapás kifejlesztésében.

A start pillanata – itt még minden rendben zajlott

Forrás: Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye