Sikertelen volt a Rocket Lab mai indítása

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

Ma délután 13:11-kor indult el a 20. Electron rakéta a Running Out of Toes küldetés keretében az új-zélandi Mahia-félszigeten található Launch Complex-1 startállásról. Az indításra 12-14 óra között két órás időablak állt rendelkezésre, és először 12:11 perckor történő indításhoz felkészülve kezdték meg a rakéta tankolását finomított kerozinnal (RP-1) és folyékony mélyhűtött oxigénnel. Azonban T-2 perc 28 másodpercnél a repülésirányító megszakította a visszaszámlálást a szokásos „hold hold hold” felhívással. Mint kiderült, a magaslati szelek túl erősek voltak az előrejelzések szerint, ezért döntöttek a start későbbi végrehajtása mellett. Egy ideig várakozni kellett az újabb T-0, azaz hajtóműindítási időpontra, végül 13:11-re tűzték ki a startot. Második nekifutásra gond nélkül leperegtek a másodpercek, és a rakéta elemelkedett az indítóállásról

Az emelkedési szakaszában minden rendben zajlott, a rakéta a megfelelő pályán növelte a sebességet és magasságot, problémák nélkül repült keresztül a legnagyobb aerodinamikai erőhatásokat (Max-Q) jelentő levegőrétegen is. A probléma az első és második fokozat szétválása utáni pillanatokban, a második fokozat hajtóműindításakor lépett fel. Az első fokozat fedélzeti kamerájából úgy tűnt, mintha a vákuum-optimalizált Rutherford hajtómű indulása után a fokozat rögtön letérne a kijelölt pályáról. A telemetriai adatokon azonnal sebességcsökkenés volt látható, és az élő kép tanúsága szerint a hajtómű pár másodperces működés után le is állt, valószínű a vészmegszakító rendszer működésbe lépése miatt. Nem sokkal később a kapcsolat is megszakadt a földi irányítás és a rakéta között, a telemetriai adatok sem látszottak. Pontos információt egyelőre nem közölt a cég, amint érkeznek friss hírek a hibáról, beszámolunk róla. A második fokozat ezt követően valószínűleg egyre inkább veszített a magasságából és sebességéből, és a légkörbe visszatérve elégett, a két műholddal együtt. A küldetés így sikertelenül ért véget.

Valamelyest enyhítheti a Rocket Lab dolgozóinak szomorúságát, hogy az első fokozatot sikerült a terveknek megfelelően visszahozni és irányított ejtőernyős vízreszállást végrehajtani! Az első fokozat egyébként több alkatrészt is tartalmazott a korábban a „Return To Sender” küldetésen használt hordozórakétából, tehát részben újrafelhasználható járműnek mondható. Ezzel újabb lépést tett előre a cég a későbbi helikopterrel történő elkapás kifejlesztésében.

A start pillanata – itt még minden rendben zajlott

Forrás: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye