SIRIUS-23: hat főből álló személyzetet zártak be egy évre, hogy a Holdra tartó repülést szimulálják

Kapcsolódó

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

A nap képe #1304 – Műholdfelvétel az N1 rakétáról

A KH-9 kémműhold 1972-es felvétele az indítóálláson várakozó N1...

Az Orosz Tudományos Akadémia Orvosi és Biológiai Problémák Intézete (IMBP) kísérletbe kezdett egy hatfős személyzet Holdra tartó repülésének szimulálására.

A SIRIUS-23 projekt hat önkéntes résztvevője egy éves „űrrepülésre” indult, miután bezárták az intézet kísérleti létesítményének ajtaját. A kísérletben öt orosz; Jurij Csebotarjov parancsnok, Anzselika Parfjonova fedélzeti mérnök, Kszénijá Orlova személyzeti orvos, valamint Kszénijá Sishenyina és Rusztam Zaripov kutatók vesznek részt, továbbá egy másik kutató Olga Masztickajá, aki Fehéroroszországból érkezett. Kezdetben az izolációs kísérleti programot a NASA-val közösen tervezték, de 2023 áprilisában bejelentették, hogy az amerikaiak felfüggesztették az abban való részvételt. Mint arról szeptemberben beszámoltak, az egy évig tartó kísérlet stábjában az egyiptomi Mohamed Essam Sayed Abdelaal is helyet kapott volna, de aztán ő is kiszállt a projektből.

A csapat. Forrás: IBMP
Jurij Csebotarjov parancsnok. Forrás: IBMP

A kísérleti forgatókönyv szerint a személyzet egy űrhajóval alacsony Föld körüli pályára áll, majd ezután négy napig tartó utazásra indulnak a Hold felé, ahol az űrhajó dokkol egy a Hold körüli pályán tartózkodó űrállomással. A kísérlet során a résztvevőknek ötször kell majd „leszállniuk” a Hold felszínére (ebben a tevékenységben négy „kozmonauta” vesz majd részt), valamint egy két napig tartó, alvásszünet nélküli teszt is vár rájuk. Az említett leszállások során a tervek szerint felmérik, hogy a pszichológiai kompatibilitás hogyan befolyásolja a Hold felszínén végzett munka hatékonyságát, valamint megtanulnak járni és futni a holdgravitáció körülményei között, emellett egy holdjárót is irányítaniuk kell, de mindezeket természetesen a VR technológia segítségével fogják szimulálni.

Forrás: IBMP

A személyzet a küldetés 362. napján kezdi meg a visszatérő repülését a Földre. A visszatérés négy napig fog tartani és a tervek szerint a kísérlet 38. és 332. napja közötti időszakban vészhelyzeteket szimulálnak majd. Amint azt Oleg Orlov, az IBMP igazgatója elmondta, a kísérletek egy részét a gyakorlati gyógyászatnak szentelik majd a jövőben a Földön. Viktor Baranov, az IBMP tudományos irányvonalának vezetője pontosított, hogy 18 pszichológiai és 11 mikrobiológiai kísérletet fognak végezni. Baranov szerint kevesebb kísérlet lesz, mint a korábbi négy- és nyolc hónapos izolálások során, ezúttal azonban a tudósok több adatot fognak vizsgálni, hogy összehasonlíthassák azokat a korábbi kísérletek eredményeivel.

A SIRIUS (Scientific International Research In Unique Terrestrial Station) nemzetközi projekt az IBMP alapján valósul meg, és egy sor izolációs kísérletet tartalmaz az űrrepülések szimulálására. 2017 novemberében 17 napig, 2018–2019-ben négy hónapig, 2021–2022-ben pedig nyolc hónapig végeztek kísérleteket. A személyzetben az orosz résztvevők mellett a német Victor Vetter, Reinhold Povilaitis, Allen Mirkadyrov, az amerikai Ashley Kowalski és William Brown, valamint az Egyesült Arab Emirátusok tesztpilótája, Saleh Omar Al Ameri is részt vett.

Dark mode powered by Night Eye