SIRIUS-23: hat főből álló személyzetet zártak be egy évre, hogy a Holdra tartó repülést szimulálják

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Az Orosz Tudományos Akadémia Orvosi és Biológiai Problémák Intézete (IMBP) kísérletbe kezdett egy hatfős személyzet Holdra tartó repülésének szimulálására.

A SIRIUS-23 projekt hat önkéntes résztvevője egy éves „űrrepülésre” indult, miután bezárták az intézet kísérleti létesítményének ajtaját. A kísérletben öt orosz; Jurij Csebotarjov parancsnok, Anzselika Parfjonova fedélzeti mérnök, Kszénijá Orlova személyzeti orvos, valamint Kszénijá Sishenyina és Rusztam Zaripov kutatók vesznek részt, továbbá egy másik kutató Olga Masztickajá, aki Fehéroroszországból érkezett. Kezdetben az izolációs kísérleti programot a NASA-val közösen tervezték, de 2023 áprilisában bejelentették, hogy az amerikaiak felfüggesztették az abban való részvételt. Mint arról szeptemberben beszámoltak, az egy évig tartó kísérlet stábjában az egyiptomi Mohamed Essam Sayed Abdelaal is helyet kapott volna, de aztán ő is kiszállt a projektből.

A csapat. Forrás: IBMP
Jurij Csebotarjov parancsnok. Forrás: IBMP

A kísérleti forgatókönyv szerint a személyzet egy űrhajóval alacsony Föld körüli pályára áll, majd ezután négy napig tartó utazásra indulnak a Hold felé, ahol az űrhajó dokkol egy a Hold körüli pályán tartózkodó űrállomással. A kísérlet során a résztvevőknek ötször kell majd „leszállniuk” a Hold felszínére (ebben a tevékenységben négy „kozmonauta” vesz majd részt), valamint egy két napig tartó, alvásszünet nélküli teszt is vár rájuk. Az említett leszállások során a tervek szerint felmérik, hogy a pszichológiai kompatibilitás hogyan befolyásolja a Hold felszínén végzett munka hatékonyságát, valamint megtanulnak járni és futni a holdgravitáció körülményei között, emellett egy holdjárót is irányítaniuk kell, de mindezeket természetesen a VR technológia segítségével fogják szimulálni.

Forrás: IBMP

A személyzet a küldetés 362. napján kezdi meg a visszatérő repülését a Földre. A visszatérés négy napig fog tartani és a tervek szerint a kísérlet 38. és 332. napja közötti időszakban vészhelyzeteket szimulálnak majd. Amint azt Oleg Orlov, az IBMP igazgatója elmondta, a kísérletek egy részét a gyakorlati gyógyászatnak szentelik majd a jövőben a Földön. Viktor Baranov, az IBMP tudományos irányvonalának vezetője pontosított, hogy 18 pszichológiai és 11 mikrobiológiai kísérletet fognak végezni. Baranov szerint kevesebb kísérlet lesz, mint a korábbi négy- és nyolc hónapos izolálások során, ezúttal azonban a tudósok több adatot fognak vizsgálni, hogy összehasonlíthassák azokat a korábbi kísérletek eredményeivel.

A SIRIUS (Scientific International Research In Unique Terrestrial Station) nemzetközi projekt az IBMP alapján valósul meg, és egy sor izolációs kísérletet tartalmaz az űrrepülések szimulálására. 2017 novemberében 17 napig, 2018–2019-ben négy hónapig, 2021–2022-ben pedig nyolc hónapig végeztek kísérleteket. A személyzetben az orosz résztvevők mellett a német Victor Vetter, Reinhold Povilaitis, Allen Mirkadyrov, az amerikai Ashley Kowalski és William Brown, valamint az Egyesült Arab Emirátusok tesztpilótája, Saleh Omar Al Ameri is részt vett.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye