Spacejunkie menni Amerika 11. nap – A Johnson Űrközpont

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Miközben ezeket a sorokat írom, már újra az autóban ülünk, hogy megtegyük utazásunk utolsó részét a texasi Brownsville-ig, amitől nem messze található a SpaceX Startbase telephelye. Hihetetlen, hogy ez a nap is eljött, ennyi hónap készülődés és tervezés után. Starship, jövünk!

Mielőtt azonban odaérnénk, nézzük mi is történt tegnap. A szombati megérkezés után viszonylag korán lefeküdtünk, nagyon fáradt volt a banda a kétnapos utazás után. A kétnapra bérelt ház majdnem tökéletes volt (némi takarítást azért elbírt volna), közelben kajáldák és bolt, illetve szó szerint 2 perc autóra volt a Johnson Space Center is. Vasárnap viszonylag késői kelés és egy feledhető reggeli után célba is vettük az űrközpontot, ami a floridai KSC után jóval lazább programnak ígérkezett, de így is számtalan látványosságot tartogatott.

Fotó: Nagy Szabolcs/spacejunkie.hu

Fotó: Bocz Bálint/spacejunkie.hu

Nem is csalódtunk, megérkezés után már a parkolóban lenyűgöző látványt nyújtott a NASA űrrepülőgépeket szállító repülőgépe, egy átalakított Boeing 747-es, rajta az Independence nevű űrsikló makettel. A Shuttle Carrier Aircraft-nak (SCA) hívott jármű egyike annak a két repülőnek, amit az űrrepülőgépek szállítására használtak. A kiállított NASA 905-ös jelzésű jármű 1977 és 2012 között vitte az űrrepülőgépeket a NASA űrközpontjai között.

Fotó: Szabó Bence/spacejunkie.hu

Fotó: Szabó Bence/spacejunkie.hu

A monumentális űrsikló-SCA páros után a SpaceX egyik Falcon-9 rakétájának az első fokozatát (B1035) csodálhattuk meg, amit két alkalommal használtak (CRS-11 és CRS-13). A kinti kiállítások és egy újabb junk ebéd után beltérre vettük az irányt, ahol Skylab, Apollo és ISS kiállítások vártak minket: rengeteg fantasztikus látnivaló volt itt is, nekem leginkább a különböző Apollo-küldetéseket begyűjtött holdkőzetek tetszettek: belegondolni is elképesztő, hogy mennyi munka és erőfeszítés kellett a hazahozatalukhoz. Megtiszteltetésnek éreztem, hogy egyáltalán ott lehetek és nézhetem őket.

Fotó: Szabó Bence/spacejunkie.hu

Fotó: Szabó Bence/spacejunkie.hu

Fotó: Bonczók Zoltán/spacejunkie.hu

Fotó: Szabó Bence/spacejunkie.hu

Fotó: Szabó Bence/spacejunkie.hu

A belépőjegy ára tartalmazza a különböző túrákat is, mi az Űrközpont űrhajóskiképző épületébe menőt választottuk, ahol üveg mögülről láthattuk azokat a szimulátorokat, felkészítő állomásokat, amiket abszolválniuk kell az asztronautáknak.

Fotó: Szabó Bence/spacejunkie.hu

Fotó: Szabó Bence/spacejunkie.hu

Szuper volt benézni a színfalak mögé, sajnos azonban a csoportunkban lévő turisták nem igazán tisztelték a helyet: folyamatos beszélgetéssel rontották a hangulatot.

Fotó: Szabó Bence/spacejunkie.hu

A túra végén a külön épületben lévő Saturn-V rakétához vittek minket (így már a megmaradt három holdrakétából kettőt abszolváltunk), itt láthattunk még Little Joe II, Redstone hordozókat, illetve F-5, H-1 hajtóműveket is. Mire végeztünk, megint koraeste lett, a csapat hazaindult, a vacsorát ezúttal is rendelt kínai menü jelentette.

Ma reggel indulás előtt. Fotó: Bonczók Zoltán/spacejunkie.hu

Az utazásról szóló korábbi bejegyzéseink

9-10. nap – A nagy autózás

7-8. nap – Dupla indítás

6. nap – Űrközpont és busztúra az indítóállásokhoz

4-5. nap – A Kennedy Űrközpont látogatókomplexuma

3. nap – Helikoptertúra

2. nap – A Nagy Találkozás

1. nap – (Fél)sikeres megérkezés

T-1 nap – Indulunk már?

T-25 nap – Készülünk, készülünk

Felhívás – Spacejunkie menni Amerika

Dark mode powered by Night Eye