Spacejunkie menni Amerika 7-8. nap – Dupla indítás

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

kétnapos Kennedy Űrközpont túra után úgy döntöttünk, hogy a szerdát főképpen pihenéssel töltjük, ráadásul csütörtökre két rakétaindítást is vártunk: az Atlas-V kora reggel, míg a Falcon-9 startját este.

Szerda délelőtt így pihentünk, illetve a szokásos tartalomgyártás (igen, én is utálom ezt a szót, de tényleg ez a legjobb kifejezés rá) és videóvágás azért nem maradhatott el. Ebédre a közeli meat&deli boltban (kvázi vegyesbolt friss kajával) sikerült kiváló pastramis szendvicseket szerezni: így az útra tervezett egyik megkóstolandó ételt is kihúzhattam a listáról.

Délután egy hirtelen ötlettől jött tengerparti séta alkalmával láttuk meg a GO Searcher (új nevén Megan) SpaceX hajót, amit aztán végigkövettünk egészen a kikötőig – lassan tényleg a SpaceX összes hajóját kipipálhatjuk az út során. Egész nap óránként néztük a híreket, hogy van-e változás a másnapi indításokkal, de hál’ isten úgy mentünk aludni, hogy mindkét start ideje változatlan maradt.

A GO Searcher (Megan)

Fotó: Spacejunkie/Bonczók Zoltán

Csütörtökön 4:30-kor keltünk, az úti cél pedig az 528-as autópálya egyik lehajtója alatti „titkos” hely volt (a srácok már az előző napokban felderítették a helyszínt), ahonnan az emelkedést kiválóan lehetett fotózni. Ez a helyszín nem a legközelebbi volt, de tényleg fantasztikusan lehetett látni a hajnali fényben induló Atlas-V rakétát. A helyszínen számtalan másik rakétabolond gyűlt össze, így a hangulat is kiváló volt. A kb. 20 kilométeres távolság és a zajos autópálya miatt elég halkan lehetett hallgatni az Atlast, azonban a látvány mindenért kárpótolt. Ami a legfurcsább volt, hogy mennyire fényes a hajtóművek lángcsóvája, tényleg mintha az ember a Napba nézne, és ezt egyetlen fénykép sem tudja visszaadni…

Sirály Joe élvezi a napfelkeltét. Fotó: Spacejunkie/Bonczók Zoltán

Felszerelésben nem volt hiány. Fotó: Spacejunkie/Bonczók Zoltán

Indításra készen. Fotó: Spacejunkie/Bonczók Zoltán

Atlas-V a magasban. Fotó: Spacejunkie/Bonczók Zoltán

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Fotó: Spacejunkie/Bocz Bálint

Hurrá, túl voltunk életünk első rakétaindításán! A kitörő örömöt hazaérkezés után gyorsan felváltotta a fáradtság – sajnos az alig pár órás éjszakai alvások és korán kelések kezdik kifejteni a hatásukat -, így a csapat nagy része pihenéssel és alvással töltötte a délutánt. 17:00-kor azonban kocsiba újra be, irány a kb. 50 percre lévő Playalinda Beach-re, amit szinte mindenki a legjobb helyszínnek tart, és alig pár kilométerre van a fontosabb indítóállásoktól. Este 6 óra után pár perccel meg is érkeztünk a festői partszakaszra, ami egyben nyilvános strand is. Kb. pár százan voltak a strandon, az emberek nagy része láthatóan fürdés miatt, de látszott, hogy sokan jöttek az indítás miatt is. Mi is letáboroztunk (annyira közel van a strand az indítóállásokhoz, hogy a part eleje le is volt zárva biztonsági okokból), kamerák és technika beüzemelése. Már a parton sétálva is kezdett egyértelművé válni, hogy nagyon gyenge a térerő, és a nálunk lévő három különféle mobilnettel sem lesz lehetőség egy élő stream-re…. Sebaj, koncentráljunk az élményre, Bálint úgy is egy újabb zseniális videót csinál majd. A látvány ezúttal teljesen más volt, jóval közelebb, hatalmas robajjal emelkedett előttünk a Falcon-9, az emberek pedig ujjongtak. Hihetetlen volt a Merlin-1D hajtóművek utánozhatatlan hangját hallani, és a lángcsóva ezúttal is a Nap fényét utánozta. Amint eltűnt a Falcon-9 a horizonton, az emberek nagy része azonnal pakolni kezdett és nagyon gyorsan kiürült a part. Mi még beszélgettünk, idegenekkel elemeztük a történéseket, de végül mi is megindultunk a parkoló felé, ahol a park egyik őre várt minket: ha nem távozunk azonnal, 150 dolláros bírságot kapunk. Mint kiderült, este 20:00-ig kellett volna elhagyni a partszakaszt, és ekkor már 20:20 volt…Sietve nyúlcipőt vettünk és távoztunk. 🙂

Pénteken egész nap autózunk, ugyanis magunk mögött hagyjuk a Space Coast-ot, elindulunk Texas felé. Addig is az első megálló Pensacola lesz, ahol egy napra szállunk meg.

Megérkeztünk. Fotó: Spacejunkie

Fotó: Spacejunkie

Természetesen Sirály Joe is velünk tartott. Fotó: Spacejunkie

Második indítás pipa. Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Repül a sólyom. Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Az utazásról szóló korábbi bejegyzéseink

6. nap – Űrközpont és busztúra az indítóállásokhoz

4-5. nap – A Kennedy Űrközpont látogatókomplexuma

3. nap – Helikoptertúra

2. nap – A Nagy Találkozás

1. nap – (Fél)sikeres megérkezés

T-1 nap – Indulunk már?

T-25 nap – Készülünk, készülünk

Felhívás – Spacejunkie menni Amerika

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye