Spacejunkie menni Amerika 9-10. nap – A nagy autózás

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A csütörtöki floridai zárónap, és dupla rakétaindítás után péntek reggel útra keltünk, hogy magunk után hagyjuk a space coast-ot, és elinduljunk nyugatra, aminek a végén a SpaceX texasi telephelye, Starbase vár majd ránk.

Péntek reggel tehát autóba ültünk egy alapos összepakolás után (hihetetlen, hogy öt férfi mennyi szemetet tud pár nap alatt termelni…), és megkezdtük a hosszú autózást. Az első nap este a még mindig Florida államban lévő Pensacola volt a cél, ahol csak egy éjszakát töltünk, majd másnap megyünk tovább Houstonba.

Indulás péntek reggel a bérelt GMC Yukonnal

A reggeli nélküli elindulás (öreg hiba) után útközben egy Waffle House-ban azért jól bekajáltunk, majd mentünk tovább Pensacola felé, ahova végül kora este érkeztünk meg.

Úton a csapat

Késői reggeli a Waffle House-ban

A ház nagyon menő volt, bár felszereltségben meg sem közelítette a Cape Canaveral-ban lévőt, és a környék sem volt a legbiztonságosabbnak tűnő, de egy éjszakára tökéletesen megfelelt. Elég gyorsan kidőltünk az elmúlt napok izgalma és a hosszú autózás (kb. 9 óra) után, úgyhogy nem volt probléma a leginkább horrorfilmekben látható házban való alvás sem.

A bérelt ház Pensacolában

Szombat reggel újból gyors összepakolás és indulás, a cél már a texasi Houston volt, ahol két napot töltünk majd el, és közben a Johnson Űrközpont látogatóközpontját is megtekintjük. Az indulás előtt még megbeszéltük, hogy ha már útba esik, akkor elmegyünk a Mississippi államban lévő Pascagoula kikötőjébe is, ahol a SpaceX két leendő Starship tengeri indítóplatformja, a Phobos és Deimos található. Végül könnyen megtaláltuk a jelenleg átépítés alatt álló egykori kőolajkinyerő-platformokat, és szuper felvételeket sikerült készíteni: sajnos nem sokáig, mert egy biztonsági őr gyorsan felfigyelt a kattogó fényképezőgépekre és kamerákra, ezért odébb is álltunk mihamarabb.

A Phobos és Deimos

Fotó: Szabó Bence / spacejunkie.hu

Folytattunk az utunkat Houstonba, közben azért egy Wendy’s-ben és egy Sonic-ban (ez ilyen furcsa, csak autós kiszolgálós gyorskajálda) is megálltunk enni, és végül este 18:00 körül megérkeztünk a texasi városba, ahol a NASA Emberes Űrközpontja (Johnson Space Center) és a Nemzetközi Űrállomás irányítóközpontja is megtalálható.

Étlap a Sonicban

A kétnapos utazás alatt megtettünk 1628 kilométert (1012 mérföld), és kb. 17 órát mentünk egyhuzamban. Nehéz és hosszú út volt, nagy hála Dávidnak és Szabinak, akik felváltva vezettek. Az út során Alabama, Mississippi, Louisiana államokon mentünk keresztül, hihetetlen élmény volt nézni egyrészt a növényzet változását, illetve az amerikai vezetési kultúra megnyilvánulását: balra indexel, de jobbra megy, a kamion is előzhet bármikor, bármit bárhogyan lehet szállítani, és a követési távolság is csak egy kitalált fogalom…

A NASA űrhajósai által használt T-38-as repülőgépek kiállításon Houstonban.

Holnap (vagyis magyar idő szerint ma) a következő programunk a houstoni Space Center, ahol újból rengeteg űrrelikviát tekinthetünk meg.

Sirály Joe is élvezte az utat. Kedvenc madarunk már saját Instagram fiókot is kapott, itt találjátok a profilját.

Az utazásról szóló korábbi bejegyzéseink

7-8. nap – Dupla indítás

6. nap – Űrközpont és busztúra az indítóállásokhoz

4-5. nap – A Kennedy Űrközpont látogatókomplexuma

3. nap – Helikoptertúra

2. nap – A Nagy Találkozás

1. nap – (Fél)sikeres megérkezés

T-1 nap – Indulunk már?

T-25 nap – Készülünk, készülünk

Felhívás – Spacejunkie menni Amerika

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye