SpaceX | Axiom Mission-1 küldetésprofil

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

A SpaceX Falcon-9 hordozórakétájával indul az első teljesen privát küldetés a Nemzetközi Űrállomásra.

Indítás ideje, helye: 2022. április 8. 17:17, Kennedy Űrközpont, LC-39A indítóállás, Florida, USA

Megbízó: Axiom Space

Lebonyolító: SpaceX

Rakomány: SpaceX Crew Dragon C206-3 Endeavour űrhajó

Rakomány össztömege: ~13.000 kg

Hordozórakéta, első fokozat: a B1062-5 jelű Falcon-9 (Block 5 verzió) hordozórakéta

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO), 51,6° inklinációval, kb. 400 km magasságban

Fokozat visszatérése: az első fokozat az „A Shortfall of Gravitas” drónhajóra tér vissza

Élő közvetítés: a SpaceX hivatalos Youtube-csatornáján, illetve magyar kommentálással a Spacejunkie Youtube-csatornánkon

A küldetés kimenetele: sikeres

A küldetés számokban: ez lesz a(z)

  • első teljesen privát küldetés a Nemzetközi Űrállomásra
  • 147. Falcon-9 indítás
  • 91. repülés egy újrahasznosított hordozórakétával
  • a Falcon-9 112. visszatérési kísérlete
  • zsinórban a 39. sikeres visszatérési kísérlet
  • a SpaceX idei 13. küldetése
  • A SpaceX 46. indítása az LC-39A indítóállásról

Axiom Mission-1 (Ax-1)

A küldetést a SpaceX bonyolítja le az Axiom Space számára, amely során a személyzetet egy Falcon-9 hordozórakéta, illetve a Crew Dragon űrhajó szállítja a Nemzetközi Űrállomásra. Az Endeavour (Törekvés) névre keresztelt Dragon ikonikus tagja a SpaceX flottájának, hiszen ez volt az első űrhajójuk, ami űrhajósokat szállított. A misszió a tervek szerint legkorábban április 8-án indulhat a Kennedy Űrközpont, LC-39A indítóállásáról. Tervezett időtartama 10 nap, ebből 8 napot fognak a személyzet tagjai az ISS fedélzetén tölteni, 1 nap az odaút és a dokkolás, 1 nap pedig a ledokkolás és a hazatérés.

Az Ax-1 személyzete 2021 augusztusában kezdte felkészülését a Johnson Űrközpontban, és más NASA-létesítményekben, hogy megismerkedjenek az állomás rendszereivel, tudományos létesítményeivel és vészhelyzeti eljárásaival. Továbbá az ESA (Európai Űrügynökség) és a SpaceX is biztosított számukra lehetőséget a gyakorlásra, hogy a 10 napos űrmissziójuk zökkenőmentes legyen.

Mark Pathy, Larry Connor, Michael López-Alegría, Eytan Stibbe

A személyzet tagjai

Michael López-Alegría – parancsnok

A NASA korábbi űrhajósa és tesztpilótája. 1958. május 30-án született a spanyolországi Madridban. 1992. március 31-től részesült űrhajóskiképzésben a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban. Összesen 257 napot és 22 órát töltött az űrben, ez alatt az idő alatt 10 űrsétán vett részt. Eddigi űrrepülései: STS-73 – Columbia űrsikló, STS-92 – Discovery űrsikló, STS-113 – Endeavour űrsikló, Szojuz TMA-9.

Larry Connor – pilóta

1950. január 7-én született a New York állambeli Albany-ban. Foglalkozását tekintve ingatlanügynök és technológiai vállalkozó. Jelenleg a Connor Group ingatlanbefektetési cég vezetője. Ezenfelül magánpilóta, aki több műrepülő versenyen is indult.

Mark Pathy – küldetésspecialista

Mark Pathy kanadai üzletember és emberbarát. A Mavrik, egy magánkézben lévő kanadai befektetési társaság vezérigazgatója. Emellett a Stingray Group elnöke, valamint a Fednav magánhajózási társaság korábbi társ-vezérigazgatója.

Eytan Stibbe – küldetésspecialista

1976 júliusában Stibbe megkezdte az izraeli légierő vadászpilóta-képző tanfolyamát. 1984-ben fejezte be katonai szolgálatát, és 2012-ig tartalékosként szolgált a 117-es században. Ezredesi rangot szerzett. Az Izraeli Légierőnél töltött 43 éve alatt több ezer repült órát szerzett, és megkapta a Kiváló Tartalékos kitüntetést és a Kiváló Szolgálatért Érdemérmet is. 1985-ben az Elar alapítói között volt, amely fejlődő országokban valósított meg projekteket és hozott létre különböző infrastruktúrákat. 2011-ben eladta részesedését, és befektetett a Mitrelli vállalatba – egy mérnöki, beszerzési és építési vállalatba. Ebből 2018-ban lépett ki, melynek során szintén eladta összes részvényét.

Forrás: Axiom Space

A Crew Dragon C206 Endeavour (Törekvés)

Az Endeavour a SpaceX által gyártott és üzemeltetett Crew Dragon űrhajó. Eddig két küldetésen vett részt, az első a Demo Mission-2 (2020. május 30.), a második pedig a Crew-2 (2021. április 23 – 2021. november 9.). A DM-2 volt a Dragon főpróbája, amely során Doug Hurley-t és Bob Behnken-t szállította a Nemzetközi Űrállomásra. Nevét a két űrhajóstól kapta, akik korábban az Endeavour űrsiklóval repültek. Az űrhajó második küldetése, a Crew-2 2021. november 9-én ért véget, miután közel 200 napot töltött az űrben.

A Falcon-9 B1062-5

A SpaceX hordozórakétája eddig 4 küldetésen vett részt: GPS III SV04, GPS III SV05, Inspiration-4, Starlink 4-5. Az Ax-1 lesz az ötödik missziója, amely során az első fokozat az „A Shortfall of Gravitas” drónhajóra fog leszállni.

Dark mode powered by Night Eye