SpaceX Crew-2 információk

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Sajtótájékoztatót tartott tegnap a NASA a következő amerikai emberes útról, a Crew-2-ről. A kereskedelmi űrprogram (Commercial Crew Program) keretében a SpaceX a harmadik személyzetet szállító Crew Dragon útra készül. Nézzük is a legfontosabb információkat:

  • Továbbra is április 20. az indítás időpontja, de pár napos csúszás még elképzelhető az űrállomás menetrendje miatt.
  • A küldetésen a DM-2 misszió „Endeavour” Dragonját fogja újrahasználni, a Falcon-9 rakéta első fokozata pedig a Crew-1 hordozója lesz. Minden felkészülés a menetrendnek megfelelően halad, a NASA múlt pénteken hagyta jóvá mindkét eszközt.
  • Az Endeavour-ön csak pár részt cseréltek ki a DM-2 óta, például pár szelepet és a hővédő rendszer elemeit.
  • A Crew-1 űrhajósai május 9-én térnek vissza. A Dragon Resilience állapotát hetente ellenőrzik, eddig kíváló állapotban van az űrhajó.
  • A Crew-1 Dragonja jelenleg a PMA-2 dokkolóportját foglalja el, azonban a hónap végén valószínűleg átdokkolnak vele a PMA-3-ra, hogy helyet adjanak az április 2-án induló Starliner OFT-2-nek.
  • Benji Reed a SpaceX-től a múltkori sikertelen Falcon-9 leszállásról is beszélt: forró gáz került az egyik hajtóműbe az egyik takaróelemnél, ezért az leállt és nem volt sikeres a „landing burn” a kevés tolóerő miatt. Reed szerint ez a takaróelem az egyik legtöbbet használt volt.
  • Steven Stitch (a NASA ISS-ért felelős vezetője) szerint a Starliner második, személyzet nélküli tesztútja jelenleg 2 hét csúszásban van, ugyanis a februári texasi viharok késleltették a repülőszoftver tesztelését, így valószínűleg nem lesz tartható az április 2-i indulás
  • Nem kommentálták a hírt, miszerint NASA űrhajós is megy majd a következő Szojuzon, de jövő hét vége felé lesz hivatalos bejelentés (itt írtunk róla, hogy valószínűleg Mark Vande Hei lesz a harmadik űrhajós).

Frissítés: A NASA bejelentette, hogy a Crew-2 indításának dátuma április 20. helyett legkorábban április 22-re módosul.

A Crew-2 személyzete: Megan McArthur (NASA, pilóta), Thomas Pesquet (ESA, küldetés specialista), Akihiko Ashide (JAXA, küldetés specialista), Shane Kimbrough (NASA, parancsnok)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye