Array

SpaceX | Crew-3 küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

FRISSÍTÉS nov. 6.: Mivel a NASA döntésének értelmében először a Crew-2 tér végül vissza a Földre, így a Crew-3 indítása is újabb halasztással jár.

FRISSÍTÉS okt. 30.: Az első fokozat visszatérési zónájánál várható rossz időjárás miatt november 3-ára szerdára halasztották az indítást.

Újabb négy űrhajóst szállíthat a SpaceX a Nemzetközi Űrállomásra a harmadik operatív küldetésen, amelyen egy új Crew Dragon űrhajó is bemutatkozik. Ezúttal három amerikai és egy német asztronauta kezdi meg féléves misszióját.

Indítás ideje, helye: 2021. november 11. magyar idő szerint 03:03 – Cape Canaveral, Launch Complex 39A (LC-39A), Florida, USA

Megrendelő: NASA (National Aeronautics and Space Administration)

Lebonyolító: SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.)

Rakomány: SpaceX Crew Dragon C210-1 Endurance űrhajó

Rakomány össztömege: ~13000 kg

Hordozórakéta: Falcon-9 Block 5, B1067-2 első fokozat (második küldetése)

Első Fokozat visszatérése: az „A Shortfall of Gravitas” drónhajóra, 535 kilométerre Port Canaveraltól

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO), 51.6° inklinációval, kb. 400 km magasságban

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a SpaceX YouTube-csatornáján, illetve magyar kommentálással a Spacejunkie Youtube-csatornánkon.

Indítás kimenetele: sikeres

Grafika: Séra Gábor / spacejunkie.hu

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a SpaceX 3. operatív kereskedelmi emberes indítása az ISS-re, összesen pedig az 5. emberes indítása
  • a Crew Dragon űrhajó 4. operatív kereskedelmi emberes indítása az ISS-re
  • a Crew Dragon C210 Endurance űrhajó első küldetése, összesen pedig a 8. Crew Dragon-indítás
  • a 129. küldetés, melyet Falcon-9 rakétával hajtanak végre
  • a 95. első fokozat visszatérési kísérlet
  • a SpaceX 26. idei, összesen pedig a 136. indítása
  • a 107. orbitális indítási kísérlet 2021-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

Részletek

A SpaceX és a NASA kereskedelmi emberes űrprogramról szóló szerződésének keretében a harmadik operatív küldetés. A Crew Dragon Endurance a korábbi küldetésekhez hasonlóan egy Falcon-9 rakétával indul el. 22 órás utazás után fogja elérni az űrhajó a Nemzetközi Űrállomást, majd a Harmony modul elülső kikötőadapterére dokkol. A Crew-3 tagjai az Expedíció-65/66 héttagú személyzetéhez (a Crew-2 négy tagjához, a Szojuz MSz-19 két tagjához és Mark Vande Hei-hez) csatlakoznak majd. Néhány nappal érkezésük után a Crew-2 személyzete befejezi küldetését és visszatér a Földre, és a fent tartózkodó hét űrhajós az Expedíció-66/67 tagjaként kezdi meg illetve folytatja a munkát. A tudományos kísérleteket, melyeket a Crew-3 szállít és végez el majd, külön cikkekben ismertetjük.

A Falcon-9 B1067-2 és a Crew Dragon 210 „Endurance” az LC-39A indítóálláson Cape Canaveralben. Fotó: SpaceX

A személyzet tagjai

Raja Chari – parancsnok

A NASA űrhajósa, 1999-ben szerezte diplomáját űrrepülőmérnök és tudományos mérnök szakon az Amerikai Légierő Akadémiáján, 2001-ben mesterdiplomát is szerzett ugyanezen a szakon. 2017. június 22-én válogatták be a kereskedelmi emberes űrprogramba, Kayla Barronnal együtt, aki szintén a jelenlegi személyzet tagja. 2020 decemberében az Artemis-programba is beválasztották, és ugyanebben a hónapban jelölték ki első űrutazására, amit rögtön parancsnokként fog teljesíteni. Ilyenre legutoljára a Skylab-4 küldetésen került sor 1973-ban, amikor újoncként Gerald Carr töltötte be a parancsnoki tisztséget.

Thomas Marshburn – pilóta

Szintén a NASA űrhajósa, mérnök-fizika szakon szerezte mesterdiplomáját és doktori fokozatát a Virginiai Egyetemen, majd második mesterdiplomáját is megírta orvostudományból a University of Texas Branch intézményben. Asztronauta pályafutása előtt a NASA repülőorvosaként dolgozott az űrsikló- és az amerikai-orosz társprogramban. 2004 óta a NASA űrhajósa, ez lesz a harmadik űrutazása. Első küldetését az STS-127 tagjaként, a másodikat az Expedíció-34/35 tagjaként teljesítette, ahol egy Szojuz fedélzetén utazott, így a Crew Dragon lesz a harmadik űrhajó, amivel a világűrbe jut. 61 éves korával a harmadik legidősebb asztronauta lesz, aki az űrbe repült.

Kayla Barron – küldetés-specialista

A személyzet legfiatalabb tagja, 34 évesen hajtja végre majd első űrutazását és küldetését a NASA űrhajósaként. Az Amerikai Haditengerészeti Akadémián végzett 2010-ben rendszermérnöki diplomával, ezt követően pedig mesterdiplomát szerzett nukleáris mérnöki szakon. A USS Maine atommeghajtású tengeralattjárón is szolgált. Raja Charival együtt válogatták be a NASA 22. Űrhajós Csoportjába 2017 júniusában, és szintén az Artemis-csapat tagja.

Matthias Maurer – küldetés-specialista

Az ESA (Európai Űrügynökség) német asztronautája. Rohammentősként dolgozott a Malteser Emergency Service-nek kötelező polgári szolgálatának részeként. Ezt követően több egyetemen is tanult anyagtudomány- és technológia szakokon Németországban, Angliában, Franciaországban és Spanyolországban is. Doktori fokozatát 2004-ben szerezte anyagmérnökként. 2015 óta az ESA tagja és ő lesz a 600. űrhajós, aki eljut a világűrbe. A Crew-3 tagjának történő kinevezése előtt a Luna fejlesztésén is dolgozott, ami az űrügynökség új Hold-szimulációs létesítménye Kölnben.

Raja Chari, Thomas Marshburn, Matthias Maurer és Kayla Barron. Forrás: NASA

A Crew Dragon C210 Endurance

A SpaceX legújabb, eddig nem használt űrhajójaként kezdi meg a Crew-3 küldetést. Az „Endurance”, azaz „Kitartás” nevet a négy űrhajós választotta ezúttal is, tisztelgésük jeléül a SpaceX és a NASA alkalmazottai előtt, akik a járműveket gyártották és a tréningeken felkészítették a személyzetet a féléves küldetésre napjaink komoly viszontagságai közepette.

A Falcon-9 B1067-2

Ez lesz a második indítása ennek a hordozórakétának. Első küldetését idén június 3-án a CRS-22 keretében hajtotta végre, melynek végén sikeresen szállt le az Of Course I Still Love You drónhajóra.

A küldetés jelvénye

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye