SpaceX | Crew-4 küldetésprofil

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

Frissítés ápr. 22.: A Crew-4 indítása még egy nappal tolódik, így legkorábban ápr. 27-én 09:52-kor kerülhet sor a startra.

Frissítés ápr. 21.: Az Axiom-1 küldetés visszatérésének csúszása miatt a Crew-4 indítása is tolódik. Legkorábban ápr. 26-án 10:15-kor kerülhet sor a startra.

A Crew-4 küldetés keretében három amerikai és egy olasz űrhajós indul a Nemzetközi Űrállomásra fél éves szolgálatra.

Indítás ideje, helye: 2022. április 27. magyar idő szerint 09:52 – Kennedy Űrközpont, Launch Complex 39A (LC-39A), Florida, USA

Megrendelő: NASA (National Aeronautics and Space Administration)

Lebonyolító: SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.)

Rakomány: SpaceX Crew Dragon C212-1 „Freedom” űrhajó

Rakomány össztömege: ~12500 kg

Hordozórakéta: Falcon-9 Block 5, B1067-4 első fokozat (negyedik küldetése)

Első Fokozat visszatérése: az „A Shortfall of Gravitas” drónhajóra, 535 kilométerre Port Canaveral-tól

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO), 51.6° inklinációval, kb. 400 km magasságban

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a SpaceX YouTube-csatornáján, illetve magyar kommentálással a Spacejunkie Youtube-csatornánkon egy összefoglaló adás keretében foglalkozunk az előkészületekkel és az indítással.

Indítás kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a SpaceX 4. operatív kereskedelmi emberes indítása az ISS-re, összesen pedig a 7. emberes indítása
  • a 150. Falcon-9 indítás, ebből a 89. egy újrahasznált fokozattal
  • a SpaceX idei 16. indítása
  • a 115. első fokozat visszatérési kísérlet
  • zsinórban a 41. sikeres leszállási kísérlet
  • a 44. orbitális indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

Grafika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A küldetés részletei

A SpaceX és a NASA kereskedelmi emberes űrprogramról szóló szerződésének keretében a negyedik operatív küldetés indul. A Crew Dragon Freedom a korábbi küldetésekhez hasonlóan egy Falcon-9 rakétával indul el. Egy napos utazás után fogja elérni az űrhajó a Nemzetközi Űrállomást, majd a Harmony modul zenit oldali, tehát a világűr felé néző kikötőadapterére dokkol. A Crew-4 tagjai az Expedíció-66 héttagú személyzetéhez (a Crew-3 négy tagjához és a Szojuz MSz-21 három orosz kozmonautájához) csatlakoznak majd. Néhány nappal érkezésük után a Crew-3 személyzete befejezi küldetését és visszatér a Földre, és a fent tartózkodó hét űrhajós az Expedíció-67 tagjaként kezdi meg illetve folytatja a munkát. Arról, hogy milyen kísérleteket fognak elvégezni az ISS fedélzetén, ebben az összefoglaló cikkben olvashattok.

A személyzet tagjai

Kjell Lindgren (NASA) – parancsnok

A személyzet legidősebb tagjaként második űrutazására készül. Első alkalommal a Szojuz TMA-17M küldetés során az Expedíció-44/45 tagjaként teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. 2007-ben kezdett dolgozni a Johnson Űrközpontban, és 2009-ben vált hivatásos NASA-asztronautává a 20. űrhajósosztályból. Két űrsétája során eddig 15 órát és 4 percet töltött járművön kívüli tevékenységgel (EVA). A SpaceX Crew-2 tartalékszemélyzetének tagja volt, végül 2021 februárjában választották a Crew-4 parancsnokává.

Robert Hines (NASA) – pilóta

Szintén a NASA űrhajósa. Hivatásos asztronautává történő kinevezése előtt tesztpilóta volt a Johnson Űrközpontban és a Szövetségi Légügyi Hivatalnál (FAA) is. 2017-ben a 22. űrhajósosztály tagjaként választották ki a végső két éves űrhajóstréningre. Lindgren mellett 2021 februárjában választották ki a Crew-4 pilótájának. Hines első űrutazására készül.

Samantha Cristoforetti (ESA) – küldetés-specialista

A NASA kereskedelmi emberes űrprogramjában (CCP-Commercial Crew Program) harmadik európai űrhajósként és első olaszként indulhat az ISS-re Thomas Pesquet, a Crew-2, és a jelenleg is az űrállomáson tartózkodó Matthias Maurer, a Crew-3 tagja után. Korábban az olasz légierőnél szolgált pilótaként és mérnökként, 2009-ben nevezte ki az Európai Űrügynökség hivatásos űrhajósnak. Az európai űrhajósok közül a leghosszabb egyidejű űrutazás rekordját tartja 199 nappal és 16 órával, de sokáig a világ női űrhajósainak listáján is első helyen szerepelt ezzel az adattal, amit először Peggy Whitson, majd Christina Koch is megdöntött. Hazájának első női asztronautája. Második űrutazására készül a Szojuz TMA-15M küldetés (saját elnevezésében Futura) után, amikor az Expedíció-42/43 tagjaként 2014. november 23. és 2015. június 11. között teljesített szolgálatot az ISS fedélzetén. 2019. június 10-22 között a NEEMO-küldetést irányította. Tavaly májusban jelentették be a Crew-4 személyzetének harmadik tagjaként és első küldetés-specialistájaként. A mostani küldetését Minerva-nak nevezte el. 6 nyelven beszél: olasz, angol, német, francia, orosz és mandarin nyelvet is tanult.

Jessica Watkins (NASA) – küldetés-specialista

A személyzet legfiatalabb tagja, mindössze 33 évesen készül első űrutazására. Robert Hines mellett a NASA 2017-es 22. űrhajósosztály tagjaként választották ki hivatásos űrhajós kiképzésre. 2020 decemberében az Artemis-programba is beválasztották. 2021 novemberében választották ki negyedikként a Crew-4 személyzetébe. Az első színes bőrű női asztronautaként indulhat az ISS-re hosszútávú küldetésre. Geológiából szerzett diplomát, illetve komoly rögbi múlttal is rendelkezik: a 2009-es Rugby World Cup Sevens versenyen a harmadik helyen végző USA Eagles csapatának tagja volt.

Watkins, Hines, Lindgren és Crisforetti. Fotó: NASA

A küldetés logója

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye