SpaceX Crew-4: Samantha Cristoforetti is utazik

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Az Európai Űrügynökség (ESA) ma bejelentette, hogy az olasz Samantha Cristoforetti utazik a 2022 áprilisban induló SpaceX Crew-4 küldetésen. A misszió személyzete így már majdnem teljes, még a negyedik űrhajós személyére várunk, aki várhatóan vagy kanadai, vagy orosz űrhajós lesz. A Crew Dragon parancsnoka és pilótája a már korábban bejelentett Kjell Lindgren és Bob Hines NASA asztronauták lesznek.

A Crew-4 a SpaceX negyedik operatív emberes küldetése a Nemzetközi Űrállomásra, és az űrhajósok a 68. állandó személyzet (Expedíció-68) tagjaiként várhatóan 6 hónapot töltenek majd el az ISS fedélzetén.

Cristoforetti az űrállomás parancsnoka is lesz, ezzel ő lesz az első női európai űrhajós, aki betölti ezt a pozíciót. Korábban 4 ESA űrhajós volt/lesz parancsnok a Nemzetközi Űrállomáson: a belga Frank De Winne (2009), a német Alexander Gerst (2018), az olasz Luca Parmitano (2019-2020) és idén októberben két hétig majd a francia Thomas Pesquet.

Cristoforetti az ESA 2009-es űrhajósosztályának tagja, az olasz légierő hivatásos pilótája. Az Expedíció-24/43 tagjaként 2014 és 2015 között 199 napot töltött a világűrben.

Samantha Cristoforetti

Dark mode powered by Night Eye