SpaceX | Crew-5 küldetésprofil

Kapcsolódó

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

A SpaceX ötödik operatív emberes küldetésére készül, melynek keretein belül egy orosz űrhajósnő is helyet kapott a Crew Dragon űrhajóban.

Indítás ideje, helye: 2022. október 5. magyar idő szerint 18:00 – Kennedy Űrközpont, Launch Complex 39A (LC-39A), Florida, USA

Megrendelő: NASA (National Aeronautics and Space Administration)

Lebonyolító: SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.)

Személyzet: Nicole Mann (NASA), Josh Cassada (NASA), Vakata Kóicsi (JAXA), Anna Kikina (Roszkoszmosz)

Rakomány: SpaceX Crew Dragon C210-2 „Endurance” űrhajó

Rakomány össztömege: ~13.000 kg

Hordozórakéta: Falcon-9 Block 5, B1077-1 első fokozat (első küldetése)

Első fokozat visszatérése: az „Just Read The Instructions” drónhajóra

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO), 51.6° inklinációval, kb. 400 km magasságban

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a SpaceX YouTube-csatornáján

Indítás kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a B1077-1 első fokozat legelső útja
  • az első misszió, melyben orosz űrhajós utazik az űrsiklótól eltérő amerikai járművel a Nemzetközi Űrállomásra
  • a SpaceX 5. operatív kereskedelmi emberes indítása az ISS-re, összesen pedig a 8. emberes küldetése
  • a 180. Falcon-9 indítás
  • a SpaceX idei 45. indítása
  • a Crew Dragon C210 „Endurance” 2. repülése
  • a 128. orbitális indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

Újabb küldetésre készül a SpaceX, ám ezúttal nem a megszokott Starlink műholdakat juttatják Föld körüli pályára, hanem 4 űrhajóst szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra Crew Dragon űrhajójuk segítségével. Kezdjük is a misszió három érdekességével, de hívhatjuk ezeket elsőségnek is; egyrészt az űrsikló korszak óta most először repül amerikai járművel (Crew Dragon) egy orosz kozmonauta, másrészt első útját láthatjuk a teljesen új, fehérben csillogó B1077 első fokozatnak, harmadrészt pedig a Commercial Crew Program első női parancsnoka cím is gazdára talál. A startra a Kennedy Űrközpont, LC-39A (Launch Complex 39A) indítóállásáról kerül sor, ahonnan egy Falcon-9 hordozórakéta fog a magasba emelkedni, tetején az Endurance űrhajóval. Az Elon Musk vezette SpaceX számára ez a nyolcadik emberes küldetést jelenti; ez idáig 4 operatív emberes küldetést: Crew-1, Crew-2, Crew-3, Crew-4, és további 3-at teljesítettek: a Demo-2, Inspiration4, Axiom-1.

A Crew-5 tagjai értelemszerűen a Crew-4 személyzetét váltják az ISS-en, ahol 6 hónapot fognak eltölteni. A megérkezésüket követő pár napot még együtt tölti a két csapat, azonban a Crew-4 űrhajósai; Kjell Lindgren, Robert Hines, Samantha Cristoforetti és Jessica Watkins ezt követően hazaindulnak a Földre Freedom becenevű Dragonjuk fedélzetén. Így a 11 helyett ismét 7 lakót fog számlálni a Nemzetközi Űrállomás, az említett Crew-5 tagjait, valamint a nem régiben érkezett Szergej Prokopjev, Dmitrij Petelin és Frank Rubio űrhajósokat.

A Crew-5 személyzete mosollyal várja a missziót. Forrás. NASA

A csapat tagjai

Nicole Mann parancsnok

Teljes nevén Nicole Aunapu Mann, a Crew-5 parancsnoka, akinek ez lesz az első űrutazása. 1977. június 27-én született a kaliforniai Penngrove városában. Miután 1995-ben leérettségizett, 1999-ben az Egyesült Államok Haditengerészeti Akadémián gépészmérnöki diplomát szerzett. Tagja volt a Navy Midshipmen női labdarúgócsapatának, ahol védőként játszott. Az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságánál való szolgálatot követően a Stanford Egyetemen gépészmérnöki mesterszakra járt, ahol áramlástanra szakosodott. Wailacki származású, ami egy olyan amerikai őslakos csoport, akik tipikusan Északnyugat-Kalifornia régióiban élnek. Ez az örökség teszi őt az első amerikai őslakos nővé, aki az űrbe utazik, továbbá Mann lesz az első női parancsnoka a Commercial Crew Programnak. Eredetileg a Boeing Starliner űrhajójával repült volna, de átvezényelték a Crew Dragonra.

Nicole Mann parancsnok. Forrás: NASA

Josh Cassada – pilóta

A kaliforniai San Diegóban 1973. július 18-án született Josh Aaron Cassada szintén először látogat az űrbe. 1995-ben az Albion College tanulójaként szerzett diplomát fizikából, majd a Rochesteri Egyetemre járt továbbképzésre, ahol 1997-ben fizikából szerzett mesterdiplomát, majd 2000-ben doktori címet. Mielőtt 2013-ban kiválasztották a NASA-hoz, tesztpilótaként szolgált az Amerikai Haditengerészetnél, és több mint 3500 órát töltött több mint 40 repülőgépen (pl.: P-3 Orion, P-8 Poseidon, T-38 Talon, T-6 Texan), valamint 23 harci bevetésen. Cassada szintén a Boeing Starliner űrhajó fedélzetén indult volna az űrbe, de a késedelmek miatt őt is átvezényelték a Crew Dragonra.

Josh Cassada pilóta. Forrás: NASA

Vakata Kóicsi küldetés-specialista

Vakata Kóicsi a legtapasztaltabb a Crew-5 csapatában, hiszen az 1963. augusztus 1-jén született japán űrhajós és mérnök ötödik űrutazására készül. Középiskolai tanulmányai után ideje nagy részét a Kyushu Egyetemen töltötte, ahol három diplomát szerzett. Ezt követően mérnökként dolgozott a Japan Airlines légitársaságnál. Mint említettük, rutinos űrutazó, mivel közel két évtizedes űrhajós pályafutása során több mint tizenegy hónapot töltött az űrben. Vakata először 1996-ban repült az STS-72 fedélzetén, majd 2000-ben az STS-92 misszió keretein belül tért vissza a Föld körüli pályára. 2009. március 15-én a Discovery űrrepülőgéppel (STS-119) hosszú távú küldetésre indult a Nemzetközi Űrállomásra, majd négy és fél hónappal később, 2009. július 31-én az STS-127 személyzetével az Endeavour fedélzetén tért vissza a Földre. Így három űrsiklóval végrehajtott misszió fűződik a nevéhez, továbbá egy 2013-as, orosz Szojuz űrhajóval (TMA-11M) teljesített űrrepülés. A negyedik űrutazása során Vakata az ISS első japán parancsnoka lett. A JAXA űrhajósa ugyancsak a Starliner űrhajójával utazott volna, de az említett okok miatt áthelyezték a Crew-5 személyzetéhez.

Vakata Kóicsi küldetés-specialista. Forrás: NASA

Anna Kikina – küldetés-specialista

Elérkeztünk ahhoz az űrhajósnőhöz, aki az űrsiklótól eltérő amerikai járművel fog az űrbe utazni, jelen esetben a Crew Dragon űrhajóval. A Roszkoszmosz egyetlen női kozmonautája, Anna Jurjevna Kikina 1984. augusztus 27-én született az oroszországi Novoszibirszkben. Szülővárosában szerzett diplomát, majd a TsPK-16 kozmonauta csoport tagjává választották 2012-ben. Ez lesz az első űrrepülése az orosz nemzetiségű űrhajós hölgynek.

Anna Kikina küldetés-specialista. Forrás: NASA

A küldetés logója. Forrás: NASA

Startra készen. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye