SpaceX | Crew-6 küldetésprofil

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

A SpaceX hatodik operatív emberes küldetésének keretében két amerikai, egy orosz és egy egyesült arab emírségekbeli űrhajós indul a Nemzetközi Űrállomásra.

FRISSÍTÉS feb. 27. 11:10: A SpaceX hivatalosan megerősítette, hogy a kedvezőtlen időjárási előrejelzés miatt március 2-án 6:34-kor kísérelhetik meg ismét az indítást. 

FRISSÍTÉS feb. 27. 7:42: Az indítást a földi indítás-rásegítő berendezés hibája miatt elhalasztották. Egyelőre meg kell várni a NASA és a SpaceX hivatalos tájékoztatását a következő indítási időpontot illetően, de magyar idő szerint holnap 7:22-kor lesz az újabb lehetőség. Amint kiadják az új időpontot, ismét frissítjük cikkünket!

Indítás ideje, helye: 2023. február 27. magyar idő szerint 7:45 – Kennedy Űrközpont, Launch Complex 39A (LC-39A), Florida, USA

Megrendelő: NASA (National Aeronautics and Space Administration)

Lebonyolító: SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.)

Személyzet: Stephen Bowen (NASA), Warren Hoburg (NASA), Andrej Fegyajev (Roszkoszmosz), Dr. Sultan Al-Nejadi (Mohammed bin Rashid Űrközpont- EAE)

Rakomány: SpaceX Crew Dragon C206-4 „Endeavour” űrhajó

Rakomány össztömege: 12.519 kg

Hordozórakéta: Falcon-9 Block 5, B1078-1 első fokozat (első küldetése)

Első fokozat visszatérése: a „Just Read The Instructions” drónhajóra

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO), 51.6° inklinációval, kb. 400 km magasságban

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a SpaceX YouTube-csatornáján

Indítás kimenetele: sikeres

Infografika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A küldetés számokban

Ez lesz:
– a B1078 jelű Falcon-9 első útja
– az első hosszútávú kereskedelmi küldetés a Nemzetközi Űrállomásra, amin emírségekbeli űrhajós is részt vesz
– a SpaceX 6. operatív kereskedelmi emberes indítása az ISS-re, összesen pedig a 9. emberes küldetése
– az idei 14., összességében a 218. SpaceX-indítás
– az idei 13., összességében a 208. Falcon-9 indítás
– zsinórban a 100. sikeres első fokozat visszatérési kísérlet
– a 29. orbitális indítási kísérlet 2023-ban, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

A NASA Commercial Crew Programjának hatodik küldetésére kerül sor, melynek célja egy újabb négyfős személyzet biztonságos feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra, és onnan történő hazajuttatása. A SpaceX eredetileg hat indításra szóló szerződést nyert el (csakúgy, mint a Boeing), ám míg utóbbi egyelőre egy operatív missziót sem bonyolított le, addig előbbi már az eredeti szerződés szerinti utolsó küldetés indulására készül. Azóta az amerikai űrhivatal még további nyolc misszióval bízta meg a SpaceX-et, hogy a 2030-ig működtetendő ISS-t folyamatosan ki tudják szolgálni új személyzettel. 
Egy új Falcon-9 hordozórakéta fogja indítani a negyedik útjára készülő Crew Dragon „Endeavour” űrhajót, amivel az első kereskedelmi emberes repülést, a Demo-2-t is végrehajtották. A rakéta második fokozata T+12 percig fogja gyorsítani a Dragont, hogy aztán arról leválva már önállóan folytassa útját az ISS felé. Az „Endeavour” a tervek szerint másnap csatlakozhat az űrállomás Harmony moduljának zenit (világűr felőli) dokkolóportjára. A küldetés a megszokott módon fél évig tart majd.

A személyzet tagjai
A Crew-6 tagjai közül a már szokásos módon legelőször két amerikai űrhajós (a parancsnok és a pilóta) kilétét fedték fel 2021. december 18-án, majd 2022 júliusában nevezték meg a két küldetés-specialistát.

Stephen G. Bowen – parancsnok

A négytagú személyzet legtapasztaltabb űrhajósa, az STS-126, STS-132 és STS-133 küldetések után már negyedik űrrepülésére készül. Bowen a NASA első olyan asztronautája, akit tengeralattjáró tisztből képeztek ki hivatásos űrhajósnak 2000 júliusától 2002 nyaráig. Összesen 40 napot töltött a világűrben, és 47 óra 18 perc járművön kívüli tevékenység (EVA) áll neve mellett.

Warren Hoburg – pilóta

2017 augusztusa óta a NASA űrhajósa, és első űrutazására készül. Mielőtt az űrhivatal kötelékébe jelentkezett, a Boeing kereskedelmi repülőgép-fejlesztő részlegénél dolgozott. Tanulmányait tekintve az MIT-n szerzett űripari mérnöki diplomát, illetve a UC Berkeley-n doktorált elektronikai mérnök és számítástechnika szakon. 

Andrej Fegyajev – küldetés-specialista

Második oroszként repülhet egy Crew Dragon űrhajóval. A Roszkoszmosz teszt-kozmonautája 2004-ben szerzett mérnöki diplomát a Balashov Katonai Repülőiskolában légiforgalmi irányítóként. 2012-ben került kiválasztásra űrhajósként, majd a Jurij Gagarin Űrhajósképző Központban eltöltött két éves kiképzése után 2014. június 16-án nevezték ki hivatásos teszt-kozmonautának. Szintén első űrutazására készül.

Dr. Sultan Al-Nejadi – küldetés-specialista

Az Egyesült Arab Emírségek űrhajósa a középiskolai tanulmányait követően csatlakozott az Emírségek hadseregébe, majd folytatta tanulmányait az Egyesült Királyságban a Brightoni Egyetemen, ahol 2004-ben elektromérnöki diplomát szerzett. 2018. szeptember 3-án jelentették be, hogy 4022 jelentkező közül az első két emírségekbeli űrhajós egyikeként választották ki hivatásos űrhajósnak. Eredetileg a Roszkoszmosz egyik küldetésén kapott volna egy ülést a Szojuz űrhajóban, de végül az Axiom Space-szel kötött megállapodás alapján helyezték át a SpaceX Crew-6 személyzetébe, ahol első űrutazását hajtja végre majd.

Balról jobbra: Andrej Fegyajev, Warren Hoburg, Stephen Bowen, Dr. Sultan Al-Nejadi. Fotó: SpaceX

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye