SpaceX | Crew-7 küldetésprofil

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A Commercial Crew Program második fázisa kezdődik meg a SpaceX hetedik operatív személyszállító küldetésével.

Indítás ideje, helye: 2023. augusztus 26. magyar idő szerint 9:27 – Kennedy Űrközpont, Launch Complex 39A (LC-39A), Florida, USA

Megrendelő: NASA (National Aeronautics and Space Administration)

Lebonyolító: SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.)

Személyzet: Jasmin Moghbeli (NASA), Andreas Enevold Mogensen (ESA), Konsztantyin Szergejevics Boriszov (Roszkoszmosz), Furukava Szatosi (JAXA)

Rakomány: SpaceX Crew Dragon C210-3 „Endurance” űrhajó

Rakomány össztömege: kb. 12.500 kg

Hordozórakéta: Falcon-9 Block 5, B1081-1 első fokozat (első küldetése)

Első fokozat visszatérése:  a hordozó szárazföldi leszállást fog megkísérelni a Kennedy Űrközpont Landing Zone-1 (LZ-1) leszállási zónájára

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO), 51.6° inklinációval, kb. 400 km magasságban

Élő közvetítés: magyar nyelvű élő közvetítés a Spacejunkie Youtube-csatornán, angolul pedig a SpaceX hivatalos YouTube-csatornáján nézhetitek az indítást

Indítás kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz: 
– a B1080 jelű Falcon-9 első útja
– a Falcon-9 idei 55., összességében 250. indítása
– a SpaceX idei 58., összességében 262. küldetése
– a SpaceX 7. operatív kereskedelmi emberes indítása az ISS-re, összesen pedig a 11. emberes küldetése
– zsinórban a 146. sikeres első fokozat visszatérési kísérlet
– a Crew Dragon C210 „Endurance” 3. küldetése
– a 134. orbitális indítási kísérlet 2023-ban, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés részletei
A 2014-ben megkötött Commercial Crew Program (CCP) szerződés keretében eredetileg hat-hat küldetés lebonyolításával bízta meg a NASA a SpaceX-et és a Boeingot, melyek közül előbbi már mind a hatot, utóbbi pedig nem hogy egyet sem, de még a személyzettel történő tesztrepülést sem tudta abszolválni. Ezért az amerikai űrhivatal még tavaly márciusban úgy döntött, hogy további három küldetéssel bízza meg a SpaceX-et (majd szeptemberben még újabb öttel), hogy folyamatosan biztosítva legyen a Nemzetközi Űrállomásra történő személyzetszállítás az Egyesült Államokból. Az első bővítésnek köszönhetően következik most a Crew-7, azaz a hetedik operatív küldetés a hawthorne-i cég lebonyolításával. A vadonatúj Falcon-9 B1081 startjára magyar idő szerint 9:49-kor kerülhet sor, a hét elején végrehajtott próbákat és teszteket követően. A tervek szerint közel egy napos utazást követően, augusztus 26-án 8:02-kor érkezhet meg az űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a Harmony modul zenit oldali dokkolóportjához csatlakozik automata üzemmódban. A négy űrhajós az Expedíció-69/70 állandó személyzeteként fog féléves szolgálatot teljesíteni. 
További érdekessége a küldetésnek, hogy ez az első alkalom, hogy a Crew Dragon űrhajó négy ülését négy különböző nemzetiségű űrhajós foglalhatja el, lássuk, kik is ők.

Jasmin Moghbeli (NASA) – parancsnok
A 40 éves űrhajós hölgy a németországi Bad Nauheimban született. Szülei teheráni származásúak, 1979-ben menekültek az Egyesült Államokba, és telepedtek le a New York állambeli Baldwinben, ahol Moghbeli nevelkedett. Az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) repülőmérnöki diplomát szerzett, majd a haditengerészethez került, ahol AH-1 SuperCobra helikopter pilótaként szolgált. 
2017 júniusában, a 22. űrhajósosztály tagjaként csatlakozott a NASA-hoz, majd 2020 januárjában lett hivatásos asztronauta. Tavaly márciusban nevezték ki a Crew-7 parancsnokának, ez lesz az első űrutazása.

Fotó: NASA


Andreas Mogensen (ESA) – pilóta
Az Európai Űrügynökség 47 éves dán űrhajósa 1999-ben szerzett  mesterdiplomát repüléstanból repülőmérnöki szakon a londoni Imperial College-en. Érdekesen indult pályafutása, ugyanis először olajfúró tornyon töltött be állást mint fúrási mérnök, de később dolgozott Dániában is szélturbinákkal. 2009-ben lett az ESA űrhajósa, és holdi küldetések különböző navigációs, irányítási, ereszkedési programjának kialakításában vett részt. Hazája első űrhajósaként szintén első űrutazására készül (bár 2015-ben már jelölték a Szojuz TMA-18M küldetésre, végül nem ő repült), illetve ő lesz az első nem amerikai asztronauta is, aki egy amerikai űrhajó pilótaülését elfoglalhatja. 

Fotó: ESA


Konsztantyin Szergejevics Boriszov (Roszkoszmosz) – küldetés-specialista
1984-ben született az oroszországi Szmolenszkben. Közgazdaságtanból diplomázott az Orosz Közgazdaságtani Egyetemen, majd 2007-ben mesterdiplomát szerzett rendszer-analitikai és operatív kutatási területen a Warwick University-n az Egyesült Királyságban. 2018-ban szerezte meg a mesteri fokozatot repülőgépgyártásból, miután elvégezte a Moszkvai Repülési Intézet képzését életmentő rendszerek témaköréből. Még ugyanabban az évben kezdhette meg a Roszkoszmosznál űrhajós kiképzését, amit 2020-ban fejezett be. Ő is első alkalommal repülhet az űrbe a NASA és a Roszkoszmosz közös űrhajóscsere-programjának köszönhetően.

Fotó: Roszkoszmosz

Furukava Szatosi (JAXA) – küldetés-specialista
1964-ben született Kanagawaban. Orvostudományból szerzett diplomát a Tokiói Egyetemen 1989-ben, 2000-ben pedig a PhD fokozatot is elérte. Először sebészként dolgozott az Ibaraki prefektúrabeli Központi Kórházban, majd a Sakuragaoka Kórházban is. 2001-ben lett űrhajós, és még abban az évben részt is vehetett első űrrepülésén a Szojuz TMA-02M küldetés keretében. A Crew-7 a második hosszútávú küldetése lesz, így ő a személyzet legtapasztaltabb tagja.

Fotó: JAXA
Dark mode powered by Night Eye