SpaceX | CRS-24 küldetésprofil

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

A 2021-es év utolsó utánpótlás-szállító küldetése indul a Nemzetközi Űrállomásra. A CRS-24 misszió keretében ellátmány, valamint különböző kísérletek végrehajtásához szükséges alapanyagok és eszközök kerülnek szállításra az ISS fedélzetére.

Indítás ideje helye: 2021. december 21. magyar idő szerint 11:06 – Kennedy Űrközpont – Launch Complex-39A (LC-39A), Florida, USA

Megbízó: NASA (National Aeronautics and Space Administration)

Rakomány: C209-2 jelű második generációs Cargo Dragon teherűrhajó

Rakomány össztömege: ~3000 kg

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO) – kb. 400 km, 51,66° hajlásszöggel

Hordozórakéta: SpaceX Falcon-9 Block 5

Első fokozat: B1069-1 jelű hordozórakéta

Fokozat visszatérése: „Just Read The Instructions (JRTI)” drónhajó

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a SpaceX vagy a NASA Youtube-csatornáján

Indítás kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a Cargo Dragon 2 C209-2 teherűrhajó második útja
  • a SpaceX 4. küldetése a CRS2 szerződés keretében
  • a B1069-1 rakéta első indítása
  • a 24. kereskedelmi teher- és utánpótlás-szállító küldetés az ISS-re
  • a SpaceX idei 31. indítása
  • a 100. első fokozat visszatérési kísérlet
  • a Falcon-9 rakéta 134. indítása
  • a SpaceX 143. küldetése, egyben az utolsó indítása 2021-ben
  • a 135. indítási kísérlet 2021-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés célja és menete

A SpaceX Cargo Dragonja amellett, hogy a személyzet számára ellátmányt szállít, rengeteg új és már meglévő kísérlethez és tudományos munkához szükséges eszköz és felszerelés is helyet kapott rakterében. Ezekről az alábbi cikkben olvashattok bővebben.

Az indítás után kb. 12 perccel leválik a Dragon teherűrhajó a második fokozatról, és folyamatos pályaemelésekkel és korrekciókkal megkezdi a Nemzetközi Űrállomás megközelítését. Egy nappal később, december 22-én érkezik meg az ISS-re, és automatikusan fog dokkolni a Harmony modulhoz. A tervek szerint egy hónapot fog ott tölteni. Küldetése végén ejtőernyőkkel fog Florida partjainál vízrészállast végrehajtani, rakterében értékes kutatási eredményekkel és rakománnyal.

A CRS-24-en az Axiom Space hasznos terhei, valamint az ELaNa-38 (Educational Launch of Nanosatellites) program CubeSat műholdjai is helyet kaptak. Az ELaNa egy NASA által indított kezdeményezés, aminek célja, hogy vonzóvá tegye a diákok számára a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai tudományok területét. Emellett lehetőséget kínál a CubeSatok tervezésére, összeszerelésére, valamint, hogy részt vegyenek azok felbocsátásában, üzemeltetésében.

Az Axiom Space hasznos terhei:

-Fluidic Space Optics (az eszköz célja: a súlytalanság előnyeit kihasználva, tökéletes gömblencsék létrehozása)

-BioMonitor

-Holoportation Behavioral (célja: a hologramos kétirányú kommunikáció demonstrációja)

ELaNa-38 program hasznos terhei:

DAILI

Az Aerospace Corporation által épített DAILI (Daily Atmospheric and Ionospheric Limb Imager) egy 6U CubeSat, amely a Föld légkörét fogja vizsgálni, annak érdekében, hogy meghatározza az ott lévő oxigén nappali sűrűségét 140 és 290 km közötti magasságban. A műhold által kapott információk segíthetnek a felső légkör dinamikájának megértését szolgáló modellek javításában, amelyek hatással lehetnek az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakra és az űrszemétre, valamint hozzájárulhatnak az időjárás és más légköri események jobb előrejelzéséhez.

A DAILI látványterve. Forrás: Aerospace Corporation

GASPACS

A Utahi Egyetem egyik csapata fejlesztette ki a Get Away Special Passive Attitude Control Satellite (GASPACS) nevű 1U CubeSat-ot, amelynek elsődleges feladata, hogy alacsony Föld körüli pályán telepítsen egy 1 méter hosszú gémhez hasonló felfújható kart. A kar UV-fény hatására keményedő epoxigyantával van töltve. A műhold a karról készült fényképet továbbítani fogja a Földre. A felfújható szerkezet további feladata, hogy stabilizálja a műhold forgását.

A GASPACS CubeSat. Forrás: Utah State University

PATCOOL

A PATCOOL egy NASA által támogatott 3U CubeSat, amelyet a Floridai Egyetem diákjai fejlesztettek ki. Célja, hogy igazolja annak az új felületi bevonatnak hatékonyságát, amely az űrben lévő alkatrészek passzív hűtését segíti elő. Az első földi tesztek azt mutatják, hogy ez a bevonat a Nap sugárzó energiájának sokkal nagyobb visszaverő képességét biztosítja. A teszthez 4 db mintát helyeztek el a műholdon. Két minta az eddig használt legkorszerűbb anyaggal van bevonva, míg a másik kettő a kiértékelendő új bevonatot használja. A legalább 72 órás adatgyűjtés során valamennyi minta hőmérsékletét figyelni fogják.

A PATCOOL CubeSat prototípusa. Forrás: NASA

TARGIT

A TARGIT (Tethering and Ranging) egy 3U CubeSat, amelyet a Georgia Tech School of Aerospace Engineering hallgatói terveztek és fejlesztettek ki. Célja egy olyan képalkotó LiDAR rendszer kifejlesztése és pályára állítása, amely képes finom, részletes topográfiai térképezésre. A küldetés emellett egy sor kísérleti technológiát is bemutat, többek között 3D-nyomtatott alkatrészeket, alacsony felbontású hőkamerákat használó horizontérzékelőket, valamint szén nanocsövekből készült napelemeket.

A TARGIT CubeSat. Forrás: W.C. Hobbs

Források: NASA, Everday Astronaut, Axiom Space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye