SpaceX | DART (Kettős Aszteroida-Eltérítő Teszt) küldetésprofil

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Ismét rendkívül érdekes küldetést indít a NASA: a DART (Double Asteroid Redirection Test, azaz Kettős Aszteroida Eltérítő Teszt) misszió célja nem más, mint konkrétan nekireptetni egy űrszondát egy aszteroidának, hogy annak következtében megváltozzon az objektum keringési pályája. Ez az első bolygóvédelmi küldetés lesz, melyet valaha indítottak. 

Indítás ideje, helye: 2021. november 24. magyar idő szerint 07:20 – Vandenberg Űrhaderőbázis, Space Launch Complex 4 East (SLC-4E), Kalifronia, USA

Megrendelő: NASA (National Aeronautics and Space Administration)

Lebonyolító: SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.)

Rakomány: DART űrszonda

Rakomány össztömege: 684 kg

Hordozórakéta: Falcon-9 Block 5, B1063-3 első fokozat (harmadik küldetése)

Első Fokozat visszatérése: az „Of Course I Still Love You” drónhajóra, 620 kilométerre Kalifornia partjaitól

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a SpaceX YouTube-csatornáján, illetve magyar kommentálással a Spacejunkie Youtube-csatornánkon.

Indítás kimenetele: sikeres

Grafika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a 129. Falcon-9 indítás, ebből a 70., melyet újrahasznált hordozórakétával hajtanak végre
  • a SpaceX idei 26. küldetése, ebből 25. egy újrahasznált első fokozattal
  • a SpaceX 18. indítása a Vandenberg SLC-4E indítóállásról
  • a 115. orbitális indítási kísérlet 2021-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés részletei

A DART-küldetés az utóbbi évek egyik legfontosabb és legérdekesebb NASA-missziója lesz, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy öt központ is részt vesz benne: a Jet Propulsion Laboratory (JPL), a Goddard Space Flight Center (GSFC), a Johnson Space Center (JSC), a Glenn Research Center (GRC), és a Langley Research Center (LaRC) is hozzájárul a küldetés lebonyolításához.

A DART űrszonda

A SpaceX Falcon-9 rakétáján indul el a DART űrszonda, mely a NASA első bolygóvédelmi küldetésének keretében épült. Az űrhivatal célja, hogy szándékosan nekiütköztesse az űreszkőzt a Didymos B aszteroidának kb. 6,6 km/másodperces sebességgel, ezzel tesztelve a mozgási energia átadásából következő keringési pálya módosítást. Az űrszonda nem visz magával semmilyen tudományos mérőműszert, mindössze egy napérzékelővel, csillagkövető berendezéssel és egy rekesz kamerával látták el, mely az aszteroidához történő navigáláshoz lesz szükséges. Az űrszonda 12,5 méter hosszú és 2,4 méter széles henger formájú testként hagyja el a Földet, induló tömege 670 kg, de csak 500 kg lesz, amikor becsapódik az aszteroidába. Hasonló (de természetesen kisebb) kitekerhető „ROSA – Roll Out Solar Arrays” napelemtáblákkal szerelték fel, mint amit a Nemzetközi Űrállomáson is elkezdett a NASA alkalmazni. Várhatóan 2022 szeptemberében ér a Didymos B-hez, addig pedig a NASA Evolutionary Xenon Thruster (NEXT) nevű ionhajtóműve fogja gyorsítani. A mérnökök becslése szerint mindössze 0,4 mm/másodperces eltérítést produkálhat az ütközés, de ekkora sebességnél ez jóval nagyobb változást fog jelenteni az aszteroida keringési pályájában. További részleteket a fontosabb űrszondákról szóló cikksorozatunk DART-tal foglalkozó részében olvashattok.

Forrás: NASA/John Hopkins Applied Physics Lab

A LICIACube

Másodlagos hasznos teherként a „Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids (LICIACube)” nevű kis méretű műhold is az aszteroidához indul, melyet az Olasz Űrűgynökség gyártott. Ezt a DART 10 nappal az ütközés előtt engedi ki, majd a Didymos B felszínén „utazva” fog fotókat készíteni a becsapódásról és a keletkező törmelékfelhőről.

Az űrszonda felkészítése a szállítóplatformra való szerelés előtt. Bal oldalán lól látható a „ROSA” napelemtábla feltekert állapotban. Fotó: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye