SpaceX | Galaxy 31 & 32 küldetésprofil

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

A SpaceX körülbelül egy hónapja állította pályára a 33 és 34 jelű távközlési műholdakat. A mostani rakomány szintén az Intelsat megbízásából indul, mellyel a 31 és 32 jelzésű szatellitek kerülnek Föld körüli pályára.

Indítás ideje, helye: 2022. november 12. 17:06, Space Launch Complex–40 (SLC-40), Cape Canaveral Űrhaderőbázis, Florida, USA

Megbízó: Intelsat

Lebonyolító: SpaceX

Rakomány: az Intelsat Galaxy 31 és 32 jelű geostacionárius műsorszóró távközlési műholdja

Rakomány össztömege: nem ismert a pontos szám, de a műholdak egyenként kb. 3500 kg-osak

Hordozórakéta: a B1051-14 jelű Falcon-9 (Block 5 verzió) hordozórakéta

Pálya: Geostacionárius átviteli pálya (GTO)

Fokozat visszatérése: az első fokozatot ezúttal nem kísérlik meg visszaszerezni, az Atlanti-óceánba fog visszazuhanni

Élő közvetítés: angol nyelvű közvetítés a SpaceX hivatalos Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a B1051 jelű Falcon-9 első fokozat 14. küldetése, és egyben az utolsó is
  • a SpaceX idei 52. indítása
  • a 186. Falcon-9 küldetés
  • a 126. küldetés, amit egy újrahasznált első fokozattal hajtanak végre
  • a 103. SpaceX indítás az SLC-40 startállásról
  • a 155. orbitális indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

A SpaceX újabb Galaxy távközlési műholdakat szállít geostacionárius átviteli pályára, melyhez ismét egy eddig 13 repülést teljesített első fokozatot jelöltek ki, akárcsak a legutóbbi Galaxy misszió alkalmával. Egyetlen dolgot azonban érdemes különbségként megemlíteni; a mostani küldetés B1051 jelzésű Falcon-9-esét nem kísérlik meg a már megszokott módon visszaszerezni, így az az Atlanti-óceánba fog visszazuhanni. Ennek oka abban valószínűsíthető, hogy a 31 és 32 jelzésű, Maxar által gyártott műholdak nehezebbek, mint a Northrop Grumman által épített szatellitek, így a rakétának jelentősebb mennyiségű teljesítményt kell produkálnia. Ebből következik, hogy nagy eséllyel az összes üzemanyagára szüksége lesz ahhoz, hogy a második fokozat kellő magasságot érjen el, így a drónhajóra történő visszatérés nem járható út. És ha már szóba került a Falcon-9 második fokozata, miután az említett űreszközök leválnak róla, még hetekbe fog telni, mire azok elérik végső pályájukat, ám ehhez már saját hajtóművüket fogják használni.

A Galaxy 31 és 32 műholdak

Hasonlóan a nemrégiben indult 33 és 34 jelzésű műholdakhoz, a mostani páros is az Intelsat elöregedő szatellitjeinek felváltására hivatott. Az eszközök kizárólag C-sávban működnek majd, mellyel Észak-Amerikát televíziós műsorszórással fogják kiszolgálni. A BT-4 hajtóművel felszerelt műholdakat a Maxar gyártja, várható élettartamuk pedig 15 év. Összesen hat ilyen űreszközről beszélhetünk, ami ez idáig az Intelsat megrendelésében szerepel; a mostaniakat számba véve négy darabról, melyet a Maxar épít, valamint a múlt hónapban indított kettő darabról (Galaxy 33 és 34), amit a Northrop Grumman gyártott.

A geoszinkron pályán való működés előnye, hogy a műholdak keringése megegyezik a Föld forgásával, azaz egy sziderikus nap, tehát 23 óra 56 perc 4 másodperc elteltével mindig a Föld adott földrajzi pontja fölött ugyanott láthatóak az égbolton. Ez lehetővé teszi, hogy a földi követőantennáknak nem kell mozogniuk az adatkapcsolat fenntartásához, egyszerűbb berendezések szükségesek, amik egyúttal alacsonyabb működési költséget is jelentenek.

A Galaxy 31 (balra) és a Galaxy 32 (jobbra) a Maxar gyártóüzemében. Forrás: Maxar

Dark mode powered by Night Eye