SpaceX | Inspiration4 küldetésprofil

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Sor kerül végre a SpaceX első magánküldetésére is, melynek keretében a történelem során először indul csak magánszemélyekből álló személyzet az űrbe.

Indítás ideje, helye: 2021. szeptember 16. 02:02-07:02 (indítási ablak), – Cape Canaveral, Kennedy Űrközpont – Launch Complex-39A (LC-39A), Florida, USA

Megrendelő: Jared Isaacman

A személyzet tagjai: Jared Isaacman parancsnok, Dr. Sian Proctor pilóta, Hayley Arceneaux orvosi tiszt, Christopher Sembroski küldetésspecialista

Rakomány: Crew Dragon Resilience (C207-2 űrhajó)

Rakomány össztömege: ~12500 kg

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO) – kb. 590 km, 51,66° inklinációval

Hordozórakéta: SpaceX Falcon-9 Block 5

Első fokozat: B1062-3 jelű hordozórakéta

Fokozat visszatérése: Just Read The Instructions drónhajó, kb. 543 km-re Floridától az Atlanti-óceánon

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a SpaceX Youtube-csatornáján, illetve magyar kommentárral a Spacejunkie Youtube-csatornán (link alul)

Indítás kimenetele:

A küldetés számokban:

– a történelem első teljesen magán személyzettel végrehajtott küldetése,

– az első amerikai űrhajó, amelynek nem az ISS a célja az STS-125 óta

– az 1999-es STS-103 óta a legmagasabb Föld körüli pálya, ahová ember eljutott (591 – 610 km) 

– a SpaceX 4. küldetése személyzettel

– a második generációs Dragon űrhajó 3. újrafelhasználása

– összességében a Dragon űrhajó 12. újrafelhasználása

– a 7. Crew Dragon-misszió

– a 126. Falcon-9 indítás

– a 71. újbóli repülés egy hordozórakétával

– egy hordozórakéta 22. újbóli repülése 2021-ben

– a 92. leszállás a Falcon-9 hordozórakétával

– a SpaceX 23. indítása 2021-ben

– a SpaceX 38. indítása az LC-39A indítóállásról

– a 92. orbitális indítási kísérlet 2021-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

Grafika: Séra Gábor (spacejunkie.hu)

A küldetés részletei

4 privát űrhajós indul a Crew Dragon Resilience-szel a világűrbe, melyre korábban még nem volt példa. A Resilience első útján a Crew-1 személyzetét szállította, mely a SpaceX első operatív emberes küldetése volt a Nemzetközi Űrállomásra. Az indítás során a Falcon-9 B1062-3 hordozórakéta és a második fokozat nagyjából 200 km-es magasságra szállítja az űrhajót, amely később saját hajtóműveinek segítségével éri el a kb. 590 km-es keringési magasságot. Az utazás várhatóan 3 napos lesz, melynek során az átalakított Crew Dragon Resilience üveg kupoláján keresztül tárul majd remek látvány a Földről az űrhajósok szeme elé. A négytagú személyzet számos egyedi hasznos terhet is magával visz az utazásra, a részletekről ebben a cikkben olvashattok. Jared Isaacmannek, az Inspiration4 küldetés megrendelőjének és parancsnokának célja a küldetéssel, hogy támogatást nyújtson a St. Jude Gyermekkórháznak a befolyó összegekből.

Az Inspiration4 tagjai

Jared Isaacman (a vezetés, vezetői képesség szimbolizálója)

A küldetés megrendelője és egyben parancsnoka is. A Shift4Payments cég alapítója és vezetője, aki komoly pilótamúlttal is rendelkezik, és saját bevallása szerint gyerekkori álmát valósítja meg az utazással. Bővebben ebben a cikkben olvashattok Isaacmanről.

Hayley Arceneaux (a remény szimbolizálója)

Isaacman elsőként választotta ki a négy fős személyzet tagjaként. A St. Jude Gyermekkórházban dolgozó orvosi asszisztens 29 éves korával a legfiatalabb amerikai űrhajós lehet, aki ténylegesen orbitális keringési pályát ér el. 2016-ban szerezte asszisztensi diplomáját. 10 éves korában csontrákot diagnosztizáltak a lábában, és épp ugyanabban a gyermekkórházban kapott kezelést, ahol jelenleg is dolgozik. Több műtéten esett át, bal térdét csak csontcserével tudták megmenteni, és kemoterápiát is alkalmazniuk kellett az orvosoknak a felépüléshez. Végül a kislány legyőzte a rákot, és a kitartásával és rendkívüli hozzáállásával ma is segíti a kórházban kezelt gyermekeket. Arceneaux úgy nyilatkozott egyik interjújában: „Ilyen nem tökéletes fizikai állapotban, egy rúddal a térdemben, a NASA-nál azonnal megtiltották volna a repülést számomra”. Azonban Isaacmen a remény megtestesítőjeként lehetőséget ad neki is, hogy bebizonyíthassa, hogy teljes értékű űrhajósként képes helytállni.

Dr. Sian Proctor (a siker és boldogulás szimbolizálója)

Földtani tudós és kutató, kommunikációs szakember. Már kisgyermekként is rajongott a világűrért, hiszen apja az Apollo-küldetések idején a guami földi irányítóközpontban dolgozott. Mesterdiplomáját 1998-ban szerezte földtanból az Arizona State University-n, majd 2006-ban PhD fokozatot ért el. 2009-ben a NASA 20. űrhajós csoportjának egiyk jelentkezője és végzőse volt, azonban az utolsó körben végül nem került kiválasztásra. Azonban az Inspiration4 tagjaként mégis lehetősége adódik, hogy elért sikereit honorálandó eljuthasson a világűrbe.

Christopher Sembroski (a nagylelkűség szimbolizálója)

A Lockheed Martin alkalmazottja és az Amerikai Légierő veteránja. Miután megszerezte tudományos diplomáját az Embry-Riddle Aeronautic University-n, elektro-mechanikai mérnökként csatlakozott a Légierőhöz. Önkéntesként dolgozott a ProSpace nevű cégnek is, mely non-profit vállalkozásként támogatja a privát űrutazást. Egyik barátját választották ki először az Inspiration4 negyedik utasaként, azonban ő nem tudta végül vállalni a repülést, így került be Sembroski a személyzet tagjai közé.

Grafika: Séra Gábor

Ilyen lesz a kilátás az űrhajó speciális üveg kupoláján keresztül. Forrás: Inspiration4

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye