SpaceX | KPLO küldetésprofil

Kapcsolódó

Az MDA Space 2030-ig támogatja a Nemzetközi Űrállomás robotikai rendszerét

Az MDA Space egy körülbelül 182 millió dollár értékű...

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Holdi űrszondával a fedélzetén indul a SpaceX Falcon-9 hordozója, melynek első fokozata, a B1052 hatodik sikeres misszióját zsebelheti be. Az indítást ezúttal exkluzív módon is láthatjátok majd, hiszen, ha minden a tervek szerint alakul a Spacejunkie utazócsapata egyenesen az Amerikai Egyesült Államokból fogja rögzíteni a startot.

Indítás ideje, helye: 2022. augusztus 5. 01:08, Space Launch Complex–40 (SLC-40), Cape Canaveral Űrhaderőbázis, Florida, USA

Megbízó: Dél-Koreai Űrkutatási Hivatal (KARI)

Lebonyolító: SpaceX

Rakomány: a Dél-Koreai Űrkutatási Hivatal (KARI) Hold körüli keringőegysége

Rakomány össztömege: ~678 kg

Hordozórakéta: a B1052-6 jelű Falcon-9 (Block 5 verzió) hordozórakéta

Pálya: Hold körüli pálya

Fokozat visszatérése: az első fokozat a „Just Read the Instructions” drónhajóra fog visszatérni

Élő közvetítés: angol nyelvű közvetítés a SpaceX hivatalos Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele: sikeres küldetés

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a SpaceX 93. indítása az SLC-40 indítóállásról
  • a SpaceX 34. indítása 2022-ben
  • a 134. első fokozat visszatérési kísérlet
  • a Falcon-9 rakéta 168. indítása
  • a 94. indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés részletei

A SpaceX a Dél-Koreai Űrkutatási Hivatal (KARI) űrszondáját, a KPLO-t (Korean Pathfinder Lunar Orbit) repíti a magasba a cég életében rekordnak számító 34. indítás során, már ami a 2022-es évet illeti. Startállásul az SLC-40 szolgál, ahonnan a Falcon-9 hordozó űrbe juttatja a kb. 678 kg-os űreszközt. A rakéta első fokozata a B1052-6 jelű booster lesz, melynek nevéből kiderül, hogy a 6. repülésére készül. A B1052 előző küldetései a következők voltak: Arabsat-6A, STP-2, CSG-2, Starlink 4-10, Starlink 4-18. Miután az első és második fokozat szétválása megtörténik, előbbi megkezdi a visszatéréshez szükséges manővereket, majd az óceánon várakozó Just Read the Instructions drónhajóra való leszállással fejezi be a misszió rá eső részét. A Falcon-9 második fokozata eközben tovább gyorsul a vákuum-optimalizált Merlin hajtóművének köszönhetően, mellyel 300 km-es Föld körüli pályára állítja hasznos terhét, a KPLO-t. A különféle manőverek végrehajtását követően kb. december közepén érkezik meg az űrszonda égi kísérőnkhöz.

A KPLO útja a Holdig. Forrás: KARI

A KPLO Dél-Korea első holdi küldetése. A KARI által kifejlesztett és irányított szonda elliptikus Hold körüli pályára állása után 100 km-es (+ -30 km) poláris pályán fog keringeni, ahol nagyjából egy éven keresztül tudományos műveletek végzése lesz a feladata.  A további célok között szerepel a hazai holdkutatási technológiák kifejlesztése, az „űrinternet” demonstrálása, a holdi környezet, topográfia és erőforrások tudományos vizsgálata, valamint a jövőbeli küldetések lehetséges leszállóhelyeinek feltérképezése.

A kocka alakú űreszköz két darab napelemes szárnnyal és egy gémre szerelt parabola antennával rendelkezik. A kommunikáció S-sávon (telemetria és parancsadás) és X-sávon keresztül történik. Az energiaellátást az említett napelemek és az újratölthető akkumulátorok biztosítják. A KPLO tudományos műszerekben sem szenved hiányt, melyek a következők: Lunar Terrain Imager (LUTI), Wide-Angle Polarimetric Camera (PolCam), KPLO Magnetometer (KMAG), KPLO Gamma Ray Spectrometer (KGRS), NASA ShadowCam. A teljes tudományos hasznos teher körülbelül 40 kg.

A KPLO látványterve. Forrás: Ministry of Science

Forrás: KARI

Dark mode powered by Night Eye