SpaceX Sentinel-6A: sikeres indítás

Kapcsolódó

Már 2030 előtt leszállhat az első kínai űrhajós a Hold felszínére

A kínai személyzettel végrehajtott küldetésekért felelős hivatal az eddiginél...

A nap képe #1122 – Ax-2 hazatérés

Az Ax-2 misszió kiemelés előtt álló Freedom névre hallgató...

Az első élő közvetítés a Marsról

Az ESA június 2-án, pénteken egy órán át élő...

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Újabb sikeres küldetést mondhat magáénak a SpaceX. A mai start a Falcon-9 rakéta 100. küldetése és 99. indítása volt (az Amos-6 küldetés statikus hajtóműtesztje közben bekövetkezett robbanás és a rakéta elvesztése miatt eggyel kevesebb az indítások száma), melynek keretében pályára állították a NASA/ESA kooperációjából megvalósult Sentinel-6A tengerszint-megfigyelő műholdat.
Ismét egy vadonatúj hordozórakéta debütált, immáron zsinórban a harmadik küldetésen vetettek be korábban nem használt első fokozatot. A B1063 sorszámú rakéta 18:17-kor minden gond nélkül elstartolt a kaliforniai Vandenberg légitámaszpont 4E jelű indítóállásáról.

Fotó: Spaceflightnow.com

Kb. 2,5 perc múlva az első és második fokozat szétvált, és az első fokozat azonnal meg is kezdte az ún. boostback burn-t, azaz a visszafordító manővert. Ezúttal ugyanis nem drónhajóra történt a visszatérés, hanem RTLS (Return To Launch Site = visszatérés az indítási helyszínre) leszállást hajtottak végre. A hordozórakéta pedig rendben vissza is tért a Landing Zone 4 leszállási zónára, és mivel szárazföldi landolást hajtott végre, szinte folyamatosan nyomon is követhettük a teljes visszatérést! A szárazföldi leszállásra a műhold kis tömege, és az alacsony pálya miatt volt lehetőség, illetve a Csendes-óceánon jelenleg nem tartózkodik a SpaceX egyetlen drónhajója sem, és a cég számára szinte elképzelhetetlen, hogy egy első fokozatot “eldobjanak”.

A második fokozat két hajtóműgyújtást is végrehajtott, hogy megfelelő pályára állítsa a műholdat. Nem egészen 1 órával az indítás után pedig rendben le is vált a Michael Freilichről elnevezett űreszköz, ezzel újabb sikeres küldetést teljesített a SpaceX.
A misszió érdekessége, hogy 2019 júniusa óta ez volt az első alkalom, hogy a nyugati parton található Vandenberg Légitámaszpontról történt SpaceX indítás, és ebben az évben nem is lesz több hasonló.
Összeségeben ez volt a SpaceX 108. missziója, idén pedig éves rekordot jelentő 22. indítás.

Update:
Ezekben a percekben kaptuk a megerősítést, hogy a Sentinel-6A első rádiójeleit sikeresen vették az alaszkai Északi-sarki Követőállomásból (North Pole Tracking Station). Gratulálunk a Sentinel-csapatnak!

Mi is élőben közvetítettük az eseményt az Űrutazás-Űrhajók Youtube-csatornánkon, itt tudjátok adásunkat visszanézni:

Dark mode powered by Night Eye