SpaceX: Sikeres GPS III SV04 start

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Ma éjjel 00:24-kor sikeresen elindult egy Falcon-9 rakéta egy újabb harmadik generációs GPS műholddal a floridai LC-40 indítóállásról.

A sikeres küldetéssel a SpaceX behozta a lemaradását, miután az októberi eleji első indítási kísérletnél T-2 másodpercnél megszakították a visszaszámlálást. Azóta kiderült, hogy pár újonnan épített Merlin hajtóműnél hibát találtak: egy a korrózió ellen alkalmazott anyag, mely a hajtóművek összeszerelése közben és végén visznek fel a különböző felületekre, majd a fölösleget lemossák. Ebből a fölöslegből jutott egy kis mennyiség a hajtómű gázturbinájába a turbószivattyúhoz.

Mind a mostani GPS, mind a Sentinel-6A új első fokozatanál végül két hajtóművet kicseréltek, így a küldetések jelentős csúszást szenvedtek, mely miatt a Crew-1 küldetés is eltolódott.

A NASA a GPS III SV04 sikeres indításához kötötte a Crew-1 elindulását, így az utolsó akadály is elhárult a Crew Dragon repülése előtt.

A sikeres start, és első fokozat leválás után a booster már megszokott módon az Of Course I Still Love You nevű drónhajóra tért vissza.

A következő SpaceX küldetés a régóta várt Crew-1 lesz, mely november 15-én éjjel indul a legendás 39A indítóállásról, 4 űrhajóssal a fedélzeten.

A küldetésről a részletes előzetesünket itt olvashatjátok.

Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye