SpaceX: Sikeres GPS III SV04 start

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Ma éjjel 00:24-kor sikeresen elindult egy Falcon-9 rakéta egy újabb harmadik generációs GPS műholddal a floridai LC-40 indítóállásról.

A sikeres küldetéssel a SpaceX behozta a lemaradását, miután az októberi eleji első indítási kísérletnél T-2 másodpercnél megszakították a visszaszámlálást. Azóta kiderült, hogy pár újonnan épített Merlin hajtóműnél hibát találtak: egy a korrózió ellen alkalmazott anyag, mely a hajtóművek összeszerelése közben és végén visznek fel a különböző felületekre, majd a fölösleget lemossák. Ebből a fölöslegből jutott egy kis mennyiség a hajtómű gázturbinájába a turbószivattyúhoz.

Mind a mostani GPS, mind a Sentinel-6A új első fokozatanál végül két hajtóművet kicseréltek, így a küldetések jelentős csúszást szenvedtek, mely miatt a Crew-1 küldetés is eltolódott.

A NASA a GPS III SV04 sikeres indításához kötötte a Crew-1 elindulását, így az utolsó akadály is elhárult a Crew Dragon repülése előtt.

A sikeres start, és első fokozat leválás után a booster már megszokott módon az Of Course I Still Love You nevű drónhajóra tért vissza.

A következő SpaceX küldetés a régóta várt Crew-1 lesz, mely november 15-én éjjel indul a legendás 39A indítóállásról, 4 űrhajóssal a fedélzeten.

A küldetésről a részletes előzetesünket itt olvashatjátok.

Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye