SpaceX: Sikeres indítás, újrahasználási rekord

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Tegnap magyar idő szerint 23:30-kor startolt a SpaceX legújabb küldetése: ezúttal a dél-koreai hadsereg számára szállították az Anasis-II műholdat GTO pályára.

A misszión a történelmi Demo Mission-2 úton használt első fokozat (B1058.2) repült megint, beállítva ezzel egy űreszköz két újrafelhasználása között a legrövidebb eltelt időt. A május végi DM-2 óta 51 nap kellett, hogy a fokozat újból startoljon, ezzel az Atlantis űrsikló 54 napos rekordját döntötték meg.
A mostani start július 14-ről csúszott – óvatosságból a második fokozaton mérlegelték a hardvercserét, de nem tudjuk, hogy tényleg történt-e módosítás -, és ez volt a SpaceX idei 12. küldetése.

A sikeres indítás után az első fokozat az óceánon lévő “Just Read The Instructions” nevű drónhajóra tért vissza, mely 628 kilométerre volt a floridai partoktól. Érdemes ezúttal is visszanézni a közvetítést (főleg a mienket, videó alul), mert a kamera képe ezúttal sem szakadt meg, és végig élőben nézhettük a leszállást a drónhajó szemszögéből.
Az első fokozat ezzel a landolással már a SpaceX mindkét drónhajóját meglátogatta, ugyanis az első útján az “Of Course I Still Love You” hajóra tért vissza.

A két hajó

A küldetésre a SpaceX két áramvonalazó kúpot elfogó hajója is kifutott: a Ms. Chief és a Ms. Tree. A hatalmas elkapó hálókkal rendelkező hajók ezúttal sikerrel is jártak, és mindkét áramvonalazó kúp (fairing) a hálókban landolt. Ez is egy elsőség a SpaceX történetében, korábban nem volt rá példa, hogy mindkét felet hálóval tudják begyűjteni (egy ilyen fairing több millió dollárba kerül, ezért is igyekszik a SpaceX a rakéta ezen részét is újrahasználni).

A SpaceX ezután sem pihenhet le, feszes menetrendjük van az év hátralevő részére. A következő indítások a Starlink-10, illetve a SAOCOM-1B lesznek, várhatóan még ebben a hónapban, vagy augusztus elején. A SAOCOM-1B küldetés pedig egy igazi kuriózum lesz: 60 év után az első alkalom, hogy Floridából poláris pályára indítanak űreszközt (a rakéta Kuba felett fog elhaladni), valamint hosszú idő után újból egy szárazföldre való Falcon-9 visszatérést láthatunk majd.

Forrás: Ben Cooper
Dark mode powered by Night Eye