SpaceX: Sikeres indítás, újrahasználási rekord

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

Tegnap magyar idő szerint 23:30-kor startolt a SpaceX legújabb küldetése: ezúttal a dél-koreai hadsereg számára szállították az Anasis-II műholdat GTO pályára.

A misszión a történelmi Demo Mission-2 úton használt első fokozat (B1058.2) repült megint, beállítva ezzel egy űreszköz két újrafelhasználása között a legrövidebb eltelt időt. A május végi DM-2 óta 51 nap kellett, hogy a fokozat újból startoljon, ezzel az Atlantis űrsikló 54 napos rekordját döntötték meg.
A mostani start július 14-ről csúszott – óvatosságból a második fokozaton mérlegelték a hardvercserét, de nem tudjuk, hogy tényleg történt-e módosítás -, és ez volt a SpaceX idei 12. küldetése.

A sikeres indítás után az első fokozat az óceánon lévő “Just Read The Instructions” nevű drónhajóra tért vissza, mely 628 kilométerre volt a floridai partoktól. Érdemes ezúttal is visszanézni a közvetítést (főleg a mienket, videó alul), mert a kamera képe ezúttal sem szakadt meg, és végig élőben nézhettük a leszállást a drónhajó szemszögéből.
Az első fokozat ezzel a landolással már a SpaceX mindkét drónhajóját meglátogatta, ugyanis az első útján az “Of Course I Still Love You” hajóra tért vissza.

A két hajó

A küldetésre a SpaceX két áramvonalazó kúpot elfogó hajója is kifutott: a Ms. Chief és a Ms. Tree. A hatalmas elkapó hálókkal rendelkező hajók ezúttal sikerrel is jártak, és mindkét áramvonalazó kúp (fairing) a hálókban landolt. Ez is egy elsőség a SpaceX történetében, korábban nem volt rá példa, hogy mindkét felet hálóval tudják begyűjteni (egy ilyen fairing több millió dollárba kerül, ezért is igyekszik a SpaceX a rakéta ezen részét is újrahasználni).

A SpaceX ezután sem pihenhet le, feszes menetrendjük van az év hátralevő részére. A következő indítások a Starlink-10, illetve a SAOCOM-1B lesznek, várhatóan még ebben a hónapban, vagy augusztus elején. A SAOCOM-1B küldetés pedig egy igazi kuriózum lesz: 60 év után az első alkalom, hogy Floridából poláris pályára indítanak űreszközt (a rakéta Kuba felett fog elhaladni), valamint hosszú idő után újból egy szárazföldre való Falcon-9 visszatérést láthatunk majd.

Forrás: Ben Cooper
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye