SpaceX Starlink-26: újabb sikeres küldetés

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Nem mondható, hogy a SpaceX tétlenkedik mostanában. Alig több mint két hét alatt négy sikeres felbocsátást hajtottak végre, illetve ugyanennyi sikeres Falcon-9 első fokozat visszahozatalt is elvégeztek. Ezúttal azonban nem csak Starlink műholdak álltak pályára, ez a küldetés ugyanis egy ún. rideshare-misszió volt, azaz az 52 darab saját fejlesztésű szateliteken kívül más megrendelők rakománya is helyet kapott a rakéta rakterében:

  • az egyik műhold a Capella Space kb. 100 kg-os Sequoia nevű eszköze volt, ami egy Synthetic Aperture Radar (SAR, szintetikus fókusztükörrel ellátott radar) típusú egység. A cég összesen 36 műholdból álló flottát tervez pályára állítani, korábban már a Rocket Lab „I Can’t Believe It’s Not Optical”, illetve a SpaceX „Transporter-1” küldetésén is pályára álltak szatelitek. A Sequoia feladata katasztrófák megelőzése és elhárítása lesz mezőgazdasági infrastrukturális megfigyeléseivel. A műhold fél méteres felszínváltozásokat is érzékelni tud, így előre tud jelezni.
  • a másik, Tyvak-0130 nevű eszköz a Tyvak cég megbízásából állt Föld körüli pályára, ám erről nem állnak műszaki adatok rendelkezésre

A Starlink-26 küldetésre a B1058.8 sorozatszámú Falcon-9 hordozórakétát jelölték ki, mely a tavaly májusi Demo-2 indítást is végrehajtotta (ez volt a SpaceX első emberes küldetése, melynek során a Crew Dragon két űrhajóst, Doug Hurley-t és Bob Behnkent az ISS-re szállította). Tehát egy éven belül ez már a nyolcadik útja volt, ami átlagosan 44 naponta történő indítást jelent. Az áramvonalazó kúpok is újrahasználtak voltak, mindkét fél már a második útját teljesítette (az aktív fél 153, a passzív 147 nap után repült újra).

A rakéta feltankolása és startra való felkészítése rendben lezajlott, és magyar idő szerint 0:56-kor el is emelekedett Cape Canaveral LC-39A indítóállásáról a jármű.

Az indítás első másodpercei

Az emelkedés is problémamentes volt, a Falcon-9 kb. 14 tonnányi rakományával gond nélkül túljutott a légkör különböző rétegein, majd a fokozatok szétválása is rendben megtörtént. Az első fokozat megkezdte a visszatérési pályához szükséges pozícionálást, a második fokozat egy darab Merlin 1D MVac hajtóműve pedig tovább gyorsította a rakétát. Az első fokozat a Föld légkörébe történő visszatérés során kellő mértékben lelassult az ún. „entry burn” segítségével, melynek során a kilenc Merlin hajtóműből három beindul. Ezután már a légellenállásé volt a főszerep, és végül T+8 perc 30 másodperckor a B1058.8 tökéletes leszállást hajtott végre a kb. 620 km-re a floridai partoktól várakozó Of Course I Still Love You drónhajón.

Majdnem telitalálat – A Falcon-9 első fokozata már az OCISLY fedélzetén

Forrás: SpaceX

T+8:54-kor leállt a második fokozat hajtóműve, és megkezdődött az ún. coast phase, azaz keringési szakasz. T+54:51-kor megtörtént a második hajtóműindítás is a második fokozaton, ami 26160 km/órás sebességre gyorsította a fokozatot a rakománnyal együtt. Pár perccel később, az indítás után T+57 perc 13 másodperckor 587 km-es magasságban levált a Capella Space műholdja, melyet „aft spacecraft”-ként, vagyis hátsó rakományként helyeztek el a Falcon-9 hasznos teher platformján, majd a Tyvak-0130 műhold következett („forward spacecraft”) T+1:00:41-kor. Ezzel a két megrendelő szempontjából már sikeresnek mondhattuk a küldetés, ám még hátravolt az 52 Starlink műhold megfelelő leválasztása is. Ez T+1:38:30-kor meg is történt, ami a szokásos küldetésekhez képest valamelyest későbbi időpont, de ezúttal a tervezett keringési szakaszban zajlott le. Így a SpaceX ismét egy tökéletes küldetést mondhat magáénak, és a mai indítással már több 1600 működő műhold kering alacsony Föld körüli pályán.

Fotó: Ben Cooper (@LaunchPhoto)

Dark mode powered by Night Eye