SpaceX | SWOT küldetésprofil

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Frissítés december 15.: Az indításra az eddigi tervek szerint december 16-án kerül sor.

Eredeti cikk

200. missziójára készül a SpaceX, mellyel a NASA és a Francia Űrügynökség, a CNES közös fejlesztésű műholdját szállítják Föld körüli pályára.

Indítás ideje, helye: 2022. december 16. 12:46, Space Launch Complex–4E (SLC-4E), Vandenberg Űrhaderőbázis, Kalifornia, USA

Megbízó: NASA, CNES, CSA, UKSA

Lebonyolító: SpaceX

Rakomány: a Surface Water Ocean Topography (SWOT) óceán-megfigyelő műhold

Rakomány össztömege: ~2.200 kg

Hordozórakéta: a B1071-6 jelű Falcon-9 (Block 5 verzió) hordozórakéta

Pálya/Végcél: poláris alacsony Föld körüli pálya

Fokozat visszatérése: az első fokozat az LZ-4 landolási zónára tér vissza

Élő közvetítés: angol nyelvű közvetítés a SpaceX hivatalos Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • az idei 56., összességében a 191. Falcon-9 indítás
  • 2022-ben az 57. (rekord), összességében a 200. SpaceX indítás
  • a 179. orbitális indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

Ismét bevetésre indul a Falcon-9 hordozó, ezúttal Vandenbergből, az SLC-4E startállásról. Legutóbb holdi szállítmánnyal volt megpakolva a rakéta, most azonban a Földünkhöz kapcsolódik a hasznos teher. A SpaceX, mint lebonyolító a SWOT  (Surface Water and Ocean Topography) nevű küldetés keretében egy óceán-megfigyelő műholdat állít 845 km magas és 77,6°-os dőlésszöggel rendelkező poláris pályára. Innen az űreszköz további utat tesz meg, mindaddig míg el nem éri a 890 km-es magasságot, ahol megkezdheti majd működését. A misszió során használt B1071-6 jelű első fokozat ismét szárazföldi landolást kísérel meg, melynek során az LZ-4 landolási zónát fogja megcélozni.

A SWOT misszió a NASA és a CNES (Francia Űrügynökség – Centre National d’Études Spatiales) együttműködéséből jöhetett létre, melynek keretén belül első alkalommal vizsgálja majd egy űrszonda a Föld felszínén található víz szinte teljes egészét. Tehát a műhold a folyókra, tavakra, tengerekre és óceánokra összpontosítva fogja megfigyelni bolygónkat, tanulmányozva a vízszinteket és az áramlásokat egyaránt. A projekthez továbbá csatlakozott még a Kanadai Űrügynökség (CSA) és az Egyesült Királyság Űrügynöksége (UKSA) is, akik a különféle műszerekhez szükséges komponenseket biztosították.

A SWOT műhold

A SWOT a poláris pályáról képes lesz a Föld felszíni vizeinek mintegy 90%-át megfigyelni. A műhold körülbelül 5 m magas, a napelemtáblák kihajtása esetén 14,9 m-es fesztávolsággal. Ezek teljes felülete eléri a 31 m2-t, az egész űreszköz tömege pedig 2200 kilogrammra tehető. Az elsődleges hasznos terhe a Ka-sávú radar-interferométer (KaRIn), amelyet a JPL fejlesztett. A Kanadai Űrügynökség a KaRIn számára egy nagy teljesítményű, összeszereléshez szükséges komponenst biztosított. A CNES építette a DORIS (Doppler Orbitography and Radiopositioning Integrated by Satellite) antennát és a nadír (Föld felé néző) magasságmérőt. A JPL biztosította továbbá a GPS vevőt, a lézeres retroreflektort, és a mikrohullámú radiométert.

Forrás: Thales Alenia Space

Forrás: NASA

Forrás: NASA

Forrás: NASA/Joshua Duff

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye