SpaceX | Transporter-1 küldetés profil

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Frissítés: időjárás miatt 1 nappal elolták az indítást, az új dátum január 24. vasárnap 16.00-16:22 között lesz.

Az első dedikált, kisműholdak indítására szánt rideshare missziójára készül ma a SpaceX, amin rekordot jelentő, 143 műholdat szállít majd a Falcon-9.

Nézzük is a részleteket.

Indítás ideje, helye: 2021. január 23. magyar idő szerint 15:40 és 16:24 között van az indítási ablak, Cape Canaveral Űrhaderőbázis – Space Launch Complex-40 (SLC-40), Florida, USA

Megbízó, műholdak: A SpaceX SmallSat Rideshare Program keretén belül a következő cégek a megbízók, zárójelben a műholdak száma: Planet Labs (36), Exolaunch (30), D-Orbit (20), Kepler (17), Spaceflight (14), SpaceX Starlink (10) Nanoracks (9), NASA (3), Capella (2).

Rakomány össztömege: ~ 5000 kg

Hordozórakéta: SpaceX Falcon-9 Block-5, B1058.5 jelű NASA „kukac” logós első fokozat, melynek ez lesz az 5. útja. A hordozót korábban a DM-2, CRS-21, Anasis II és a Starlink-12 küldetésen használták, legutóbbi útja óta 48 nap telt el (CRS-21).

Pálya: 500 km magas napszinkron pálya (SSO). Ez lesz az első alkalom, hogy Starlink műholdakat napszinkron pályára bocsátanak fel.

Fokozat visszatérése: Of Course I Still Love You drónhajó, kb, 550 kilométerre a partoktól az Atlanti-óceánon.

Áramvonalazó kúpok: A küldetésen a SpaceX új fairingeket használ, visszaszerzésük várható a Ms. Tree és Ms. Chief hajók által.

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a SpaceX Youtube csatornáján, illetve magyarul az Űrutazás-Űrhajók csatornánkon (figyeljétek a blogot és Facebookot az értesítésekért).

A Falcon-9 már az LC-40 startálláson

A Transporter-1 lesz a SpaceX első dedikált rideshare küldetése, melyen számos megrendelő kisműholdja utazik majd. A 143 szállított műholddal a SpaceX megdönti az egyszerre feljuttatott műholdak számát. A korábbi csúcstartó az indiai PSLV-C37 misszió volt 2014.februárjában 104 műholddal a fedélzeten. A SpaceX a program keretében 200 kg hasznos teher szállítását kb. 1 millió dollárért vállalja, ami a piacon a legjobb ár. A második fokozaton a műholdak külön kibocsátó dobozokban vannak, és az alábbi menetrend szerint válnak majd le.

A műholdak kibocsátásának menetrendje

A Planet Labs újabb 36 SuperDoves földmegfigyelő műholdat szállít a küldetésen, mely az új, továbbfejlesztett flottájuk része lesz. A cég nagyfelbontású felvételeket kínál a megrendelőinek, akár 50-71 cm felbontással.

A Nanoracks 9 db Lemur-2 műholdat indít, amiket a Spire cég épített és működtett majd. A Lemur-2 forgalmat, GPS jelek segítségével pedig légköri nyomás, páratartalom illetve hőmérsékleti adatokat mér majd.

A Spaceflight egy külön űreszközön, a második fokozatra szerelt Sherpa-FX1-el is szállít műholdakat, szám szerint 18-at. A Sherpa gyakorlatilag egy harmadik fokozata lesz a Falcon-9-nek, és arról külön válnak majd le a műholdak. A Sherpának nincsen saját meghajtása, de a későbbi verziók már önálló pálymódosításra is képesek lesznek (hasonlóan a Rocket Lab Photonjához).

A második fokozat különböző műholdcsomagjai (a képen nem szerepelnek a Starlink műholdak)

A küldetés jelvénye

Frissítés: a második fokozatról egy új kép:

Dark mode powered by Night Eye