SpaceX | Transporter-6 küldetésprofil

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A SpaceX zárta a 2022-es évet, most pedig a 2023-as esztendő első indítását is bezsebelhetik a hatodik költségmegosztó (rideshare) misszió segítségével.

Indítás ideje, helye: 2023. január 3. 15:56, Space Launch Complex–40 (SLC-40), Cape Canaveral Űrhaderőbázis, Florida, USA

Megrendelők: D-Orbit, LAUNCHER, Momentus és egyéb partnerek

Rakományok: 114 db különböző nagyságú cubesat, mikroszatellit és egyéb űreszköz

Rakomány össztömege: pontos adat nem ismert

Hordozórakéta, első fokozat: a B1060-15 jelű Falcon-9 (Block 5 verzió) hordozórakéta

Pálya: napszinkron pálya (SSO – Sun-Synchronous Orbit)

Fokozat visszatérése: az első fokozat az LZ-1 leszállási zónára tér vissza Cape Canaveral-be

Élő közvetítés: angol nyelvű közvetítés a SpaceX hivatalos Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a SpaceX idei első., összességében 205. indítása
  • a Falcon-9 idei első., összességében 196. startja
  • a 1. orbitális indítási kísérlet 2023-ban, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés áttekintése

A SpaceX évnyitó szerepet tölt be rakétaindítások tekintetében, ugyanis 2023-ban elsőként juttathatnak hasznos terheket Föld körüli pályára. Mostani küldetésük a Transporter-6 névre keresztelt költségmegosztó (rideshare) misszió lesz, melynek „elődje”, az 5-ös számú 2022 májusában startolt el. Mint azt megszokhattuk ilyenkor, több különböző megrendelő neve szerepel a megbízók listáján, akik megtöltik a Falcon-9 rakterét többféle teherrel, pontosabban cubesatokkal, mikroszatellitekkel, és egyéb űreszközökkel. A Transporter-5 hordozórakétája 59 darab ilyen eszközt emelt a magasba, mely szám ezúttal 114-re emelkedett. A küldetés végrehajtására a veteránnak számító B1060 jelű első fokozatot jelölték ki, ami 15. repülésére készül. Ez azt jelenti, hogy sikeres misszió és földet érés esetén a flottavezér B1058 mellett újabb boosterrel bővül a „tizenötösök” csapata. A visszatérésnél maradva hasonlóan az évzáró landoláshoz, ezúttal is szárazföldi leszállást láthatunk, egyedül a zóna változik, ami most az 1-es (LZ-1) számú lesz.

A küldetés hasznos terhei

A 13,1 méter magassággal és 5,2 méter átmérővel rendelkező orrkúp mint említettük számos terhet fog magában rejteni. Az űreszközök a misszió 58. percében kezdenek majd leválni a második fokozatról, elsőként név szerint a KuwaitSat-1. Az utolsó ún. EOS SAT-1 szeparációjára kb. félóra múlva kerül sor, ami a küldetés lezárását fogja jelenteni. A Launcher nagyjából 200 kilogrammos Orbiterje is helyet kapott a raktérben, mely pl. műholdplatformként, valamint a cég saját fejlesztésű rakétájának (Light) harmadik fokozataként is használható. Az „űrtaxinak” is nevezhető űreszköz több kisebb műholdat és CubeSat-ot tud precízen, külön-külön a kívánt pályákra juttatni, emellett egyetemek, cégek és kutatóintézetek is elhelyezhetnek rajta tudományos műszercsomagokat. Közel 400 kilogrammnyi terhet képes magával cipelni, maximális terhelésnél pedig 500 m/s delta-V sebességváltoztatásra képes, mellyel különböző keringési pályák elérése is megvalósítható.

Mint említettük, összesen 114 darab kisebb méretű műhold és egyéb eszköz indul a Falcon-9 segítségével Föld körüli pályára, melyek neveiről ide kattintva informálódhattok.

Orbiter SN1. Forrás: Launcher

Forrás: Launcher

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye