SpaceX | Transporter-8 küldetésprofil

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A nap képe #1445 – Csodálatos Föld

Michael López-Alegria szavaival élve: "Semmilyen szintű oktatás vagy felkészülés...

Ezúttal magyar érdekeltségű is a SpaceX soron következő költségmegosztó küldetése, hiszen egy hazai fejlesztésű műhold is elindul az űrbe.

Indítás ideje, helye: 2023. június 12. 23:19, Space Launch Complex–4 East (SLC-4E), Vandenberg Űrhaderőbázis, Kalifornia, USA

Megrendelők: Satellogic, Exolaunch, Maverick Space Systems, D-Orbit és egyéb partnerek

Rakományok: 72 db különböző nagyságú cubesat, mikroszatellit és egyéb űreszköz, köztük a magyar fejlesztésű MRC-100 kisműhold

Rakomány össztömege: pontos adat nem ismert

Hordozórakéta, első fokozat: a B1071-9 jelű Falcon-9 (Block 5 verzió) hordozórakéta

Pálya: napszinkron pálya (SSO – Sun-Synchronous Orbit)

Fokozat visszatérése: az első fokozat az LZ-4 leszállási zónára kísérel meg visszatérést Vandenbergbe

Élő közvetítés: angol nyelvű közvetítés a SpaceX hivatalos Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele: sikeres

A küldetés számokban
Ez lesz:
– a 233. Falcon-9 indítás, melyből a 172. történik újrahasznált első fokozattal
– a SpaceX idei 40., összességében 244. küldetése
– a 8. dedikált költségmegosztó (rideshare) küldetés
– a 89. orbitális indítási kísérlet 2023-ban, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés részletei

Ahogy az előző hasonló rideshare misszió, úgy ez is a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E startállásáról fog megkezdődni. A Falcon-9 B1071 jelű rakéta kilencedik útjára indul, hogy az összesen 72 darab különböző űreszközt a kijelölt napszinkron pályára juttassa. Az első fokozat a szétválást követően szárazföldi visszatérést és landolást kísérel meg majd az LZ-4 leszállási zónára.
A hasznos terhek közül a legtöbb természetesen kisebb méretű cubesat lesz ezúttal is, de megtalálhatóak kísérleti űreszközök is, mint pl. az Outpost nevű magáncég szénszálas ötvözetből készült zsebműhold tartószerkezete, mely a maga nemében a legelső ilyen prototípusként indul az űrbe. 
A megrendelők között ismét megtalálható az Exolaunch is, akik ezúttal is a legnagyobb mértékben képviseltetik magukat, mint küldetés-közvetítő vállalat: a 72 űreszköz közül 19 az ő szállítóplatformjaikon kapott helyet. További nagyobb megbízó a Satellogic, ők Aleph-1 nevű műhold-konstellációjukat bővíthetik 4 egységgel, így a teljes hálózat már 43 szatellitből állhat a mostani indítást követően. 

Számunkra viszont mindenképp a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hírközlés és Villamosságtan tanszékének munkatársai által fejlesztett és gyártott MRC-100 kisműhold lesz a legfontosabb hasznos teher, amit a D-Orbit cég ION SCV-011 (Space Carrier Vessel) jelű szállítóeszköze juttat megfelelő pályára, és az AlbaPod nevű alhordozó fog végül kivetni. A műhold céljáról, eddigi életútjáról és felkészítéséről februári cikkünkben olvashattok bővebben!

A Falcon-9 orrkúpjában elhelyezett űreszközök sokasága. Az MRC-100-at a jobb oldalon alulról második D-Orbit ION-SCV011 platform rejti.

Dark mode powered by Night Eye