SpaceX: újabb megbízás

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Vasárnap jelentette be a NASA, hogy a SpaceX-et választotta Interstellar Mapping and Acceleration Probe (IMAP) űrszonda és egyéb másodlagos rakományok indítására.

Az Interstellar Mapping and Acceleration Probe (IMAP) szondát 2024-ben tervezik indítani Cape Canaveralből egy Falcon 9-cel. A megbízás teljes értéke az indítással és a küldetéshez járuló költségekkel együtt 109,4 millió amerikai dollár.

Az IMAP – illusztráció
Forrás: NASA

A küldetés első fázisa 2018-ban indult. Az L1 Lagrange-pontnál fog kutatások végezni az űrszonda, mindig Nap felé néző irányba lesz állítva – a Nap helioszférája-mélyűr határvonalat fogja vizsgálni, valamint a kozmikus sugarak kialakulását is tanulmányozni fogják vele. Másodlagos rakományok is lesznek a rakétán, így kihasználva a Falcon 9 teljes kapacitását. Az egyik ilyen műhold a NASA Lunar Trailblazer küldetés lesz, mely a Hold körül keringve fog azon vízjeget keresni. A NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration – Nemzeti Oceanológiai és Atmoszférakutatási Hivatal) Space Weather Follow-On L1 küldetése is ezen a rakétán fog utazni, mely az IMAP-hez hasonlóan az L1 pont körül fog álllomásozni és űridőjárási méréseket végez majd. Két másik NASA napfizikai küldetés fog még utazni, a szondákat azonban még nem választották ki. Ez a megbízás a legújabb a SpaceX NASA-val kötött szerződéseket illető sikersorozatában.

Az IMAP felépítése.
Forrás: NASA

A SpaceX 2019. áprilisában gyerte el a NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) aszteroida-eltérítő tesztküldetésének indítását, 69 millió dollár értékben. Három hónappal később az Imaging X-Ray Polarimetry Explorer űrteleszkóp indítását kapták meg, 50,3 milló dollár értékben. Februárban a Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem földmegfigyelő műhold startmegbízását nyerték el, 80,4 millió dollárral együtt. Az IMAP-hoz hasonlóan a fentebb említett szondákat mind Falcon 9-cel indítják majd. Az IMAP indítása azért drágább, mert sokkal komplexebb a küldetés is – az L1 Lagrange-ponthoz kell eljuttatnia a szondákat. A NASA Psyche aszteroidához készülő szondáját is a SpaceX indítja, viszont már Falcon Heavy-vel, ennek a megbízásnak az ára 117 milló amerikai dollár.

Breaking: legrissebb információnk szerint a SpaceX engedélyt kapott az FAA-től egy október-novemberi Falcon 9 indításra, szárazföldre visszatérő első fokozattal. Semmi hivatalos információ nincs az indításról a SpaceX felől – sem a küldetés neve, sem a rakomány nem lett publikálva – még a megbízó sem… A jelenlegi helyzet kísértetiesen hasonlít a két évvel ezelőtti titokzatos kimenetelű Zuma küldetéshez, de nem szeretnénk spekulációkba bocsátkozni…

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye