Starliner, Artemis-I: Legkorábban jövőre

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A tegnapi NASA eseményen az új igazgatóságok létrehozása mellett más programokról is beszéltek az űrhivatal vezetői. Kathy Lueders, az újonnan alakult Space Operations Mission Directorate vezetője (korábban ő felelt az összes emberes küldetésért) a Starliner űrhajójával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a Boeing szakemberei továbbra is dolgoznak az űrhajó üzemanyagrendszerének hibás szelepein, és továbbra sincsen új időpont kijelölve az indításra. Ahogy mi is írtuk korábban, idén az egyetlen esély a startra október elején lenne a Lucy küldetés és a Nemzetközi Űrállomás feszített menetrendje miatt, de ez mára már teljesen valószínűtlen. A hírek szerint amúgy az OFT-2 küldetés szervizmodulját (és vele együtt a hibás szelepeket is) leszerelik az űrhajóról, és helyette a későbbi CFT (Crewed Flight Test), a már emberes tesztküldetés szervizmodulját használják majd a misszióhoz. A további késés lassan 3 éves lemaradást eredményez a Boeing-nek a SpaceX-hez képest a kereskedelmi űrprogramban.

Bill Nelson, a NASA vezetője az Artemis-program első küldetéséről újból úgy nyilatkozott, hogy várhatóan arra jövő év elején kerül sor – így a korábban emlegetett novemberi dátum is csúszik. Az Artemis-I rakétájának és Orion űrhajójának összeszerelése már majdnem teljesen készen van, még az Oriont kell ráhelyezni a hordozó tetejére, és utána gurulhatnak ki vele az indítóállásra az utolsó tesztekre. Legutóbbi írásunkat az Artemis-I-ről itt olvashatjátok.

Egy SLS rakéta indítása – még mindig csak látványterven

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye