Starlink-21 – 9. alkalommal ugyanaz a rakéta

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Magyar idő szerint ma 11:01-kor sikeresen elindult a 21. operatív Starlink küldetés, újabb 60 db műholddal a fedélzeten. Az indításra a floridai 39A indítóállásról került sor, és minden a terveknek megfelelően alakult. Az első fokozat újból sikeresen tért vissza az óceánon lévő (633 kilométerre a partoktól) „Of Course I Still Love You” drónhajóra.

A küldetés különlegessége, hogy ez volt az első alkalom, hogy 9-szer használt újra a SpaceX egy első fokozatot. A B1051-8 jelű (most már B1051-9) hordozó ezzel a sikeres úttal immáron „flottavezető” a Block-5 típusú Falcon-9 rakéták között, és a tervek szerint áprilisban már készülhet is a következő útjára, ami mérföldkő lesz a SpaceX történetében – korábban ugyanis a SpaceX 10 repülésre tervezte az utolsó generációs Falcon-9 rakétákat, de valószínűleg még többször használják őket.

Fotó: William Harwood

Ez volt a SpaceX-nek az idei 8. indítása, és összesen a 77. sikeres első fokozat leszállása. A következő Starlink 1 hét múlva indulhat az LC-40 indítóállásról, amit áprilisban további kettő követ majd. Április 22-én pedig újabb emberes útnak izgulhatunk majd, ugyanis ekkor indul a Crew-2 küldetés 4 űrhajóssal a Nemzetközi Űrállomásra. Ekkor újabb elsőségeket ünnepelhetünk majd: első alkalommal utaznak űrhajósok újrahasznált rakétával (B1061-2) és Crew Dragon űrhajóval (Endeavour).

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye