Starlink-21 – 9. alkalommal ugyanaz a rakéta

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...

Magyar idő szerint ma 11:01-kor sikeresen elindult a 21. operatív Starlink küldetés, újabb 60 db műholddal a fedélzeten. Az indításra a floridai 39A indítóállásról került sor, és minden a terveknek megfelelően alakult. Az első fokozat újból sikeresen tért vissza az óceánon lévő (633 kilométerre a partoktól) „Of Course I Still Love You” drónhajóra.

A küldetés különlegessége, hogy ez volt az első alkalom, hogy 9-szer használt újra a SpaceX egy első fokozatot. A B1051-8 jelű (most már B1051-9) hordozó ezzel a sikeres úttal immáron „flottavezető” a Block-5 típusú Falcon-9 rakéták között, és a tervek szerint áprilisban már készülhet is a következő útjára, ami mérföldkő lesz a SpaceX történetében – korábban ugyanis a SpaceX 10 repülésre tervezte az utolsó generációs Falcon-9 rakétákat, de valószínűleg még többször használják őket.

Fotó: William Harwood

Ez volt a SpaceX-nek az idei 8. indítása, és összesen a 77. sikeres első fokozat leszállása. A következő Starlink 1 hét múlva indulhat az LC-40 indítóállásról, amit áprilisban további kettő követ majd. Április 22-én pedig újabb emberes útnak izgulhatunk majd, ugyanis ekkor indul a Crew-2 küldetés 4 űrhajóssal a Nemzetközi Űrállomásra. Ekkor újabb elsőségeket ünnepelhetünk majd: első alkalommal utaznak űrhajósok újrahasznált rakétával (B1061-2) és Crew Dragon űrhajóval (Endeavour).

Dark mode powered by Night Eye