Starlink 6-6 kipipálva

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Elkezdődött egy újabb hét, mely újabb Starlink műholdak pályára állítását hozta magával. A Starlink 6-6 jelzésű misszió főszereplője a B1076 volt, ami öt repüléssel a háta mögött vágott neki a küldetés lebonyolításának. A Falcon-9 kiinduló helye az SLC-40 startállás volt, ahonnan magyar idő szerint 02:50-kor emelkedett el a nagyjából 18 tonnás rakományával.

A 22 darab, egyenként 800 kilogrammos szatellit nem okozott  gondot a hordozónak, amely egyébként kb. 23 tonnát képes alacsony Föld körüli pályára juttatni. Mind a Max-Q (a legnagyobb erőhatásokat jelentő légköri réteg) teljesítése, mind a fokozatok szétválása rendben lezajlott, így kezdetét vehette a második fokozat vákuum-optimalizált hajtóművének feladata, valamint az első fokozat visszatérése. Utóbbinak a ~643 km-re várakozó Just Read the Instructions drónhajó fedélzete adott otthont, amit egyébként ezúttal is papírforma szerint, és már hatodjára teljesített a B1076.

A második fokozat standard méretű fúvókával ellátott rakétamotorja eközben tovább gyorsította a hasznos terhet jelentő Starlink műholdakat, melyek a megfelelő magasságon, és megfelelő időben le is váltak a szállítóadapterről. Mindez egyet jelentett a küldetés sikerével, ami csak az évet tekintve már a 49. volt a SpaceX számára.

Forrás: Kyle Montgomery
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye