Starlink 6-6 kipipálva

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

Elkezdődött egy újabb hét, mely újabb Starlink műholdak pályára állítását hozta magával. A Starlink 6-6 jelzésű misszió főszereplője a B1076 volt, ami öt repüléssel a háta mögött vágott neki a küldetés lebonyolításának. A Falcon-9 kiinduló helye az SLC-40 startállás volt, ahonnan magyar idő szerint 02:50-kor emelkedett el a nagyjából 18 tonnás rakományával.

A 22 darab, egyenként 800 kilogrammos szatellit nem okozott  gondot a hordozónak, amely egyébként kb. 23 tonnát képes alacsony Föld körüli pályára juttatni. Mind a Max-Q (a legnagyobb erőhatásokat jelentő légköri réteg) teljesítése, mind a fokozatok szétválása rendben lezajlott, így kezdetét vehette a második fokozat vákuum-optimalizált hajtóművének feladata, valamint az első fokozat visszatérése. Utóbbinak a ~643 km-re várakozó Just Read the Instructions drónhajó fedélzete adott otthont, amit egyébként ezúttal is papírforma szerint, és már hatodjára teljesített a B1076.

A második fokozat standard méretű fúvókával ellátott rakétamotorja eközben tovább gyorsította a hasznos terhet jelentő Starlink műholdakat, melyek a megfelelő magasságon, és megfelelő időben le is váltak a szállítóadapterről. Mindez egyet jelentett a küldetés sikerével, ami csak az évet tekintve már a 49. volt a SpaceX számára.

Forrás: Kyle Montgomery
Dark mode powered by Night Eye