Starlink 7-9 küldetés: új év, új Falcon-9 hordozó, újfajta műholdak

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A SpaceX sem várt sokat az idei első küldetésével, és múlt éjjel meg is kezdte 2024-es tevékenységét egy újabb Starlink műholdcsomag felbocsátásával. Magyar idő szerint 04:44-kor 21 egység kezdte meg útját, hogy a konstelláció hetedik rétege tovább bővüljön velük. A 7-9 misszió kijelölt hordózója a B1082 jelű Falcon-9-es volt, startállásául pedig a vandenbergi SLC-4E szolgált. Mint az látható volt, egy teljesen fehér, egyben új boostert avatott a SpaceX, és ahogyan azt már megszokhattuk a rakéta repülése nem tartogatott semmiféle váratlan eseményt, így az a kellő magasságig juttatta a második fokozatot, az első fokozat pedig sikeresen landolt a rá várakozó Of Course I Still Love You drónhajó fedélzetére. Mindemellett a 21 db szatellit is elérte a kívánt magasságot, amellyel tovább gyarapodott a már említett réteg, és ami egy újabb eredményesen teljesített küldetést jelent a SpaceX számára. A visszatérést tekintve ez volt kereken a 260. sikeres kísérlet, összességében a Falcon-9 és Falcon Heavy első fokozatokat együttvéve.

Érdekesség, hogy a pályára állított műholdak között helyet kapott az első 6 db olyan egység, mely ún. „Direct to Cell”, azaz közvetlenül a mobiltelefonos internet elérést segíti elő, így a Földön szinte bárhol bármikor elérhető lesz a hálózat az előfizetők számára, akár saját készülékön is. Ezzel újabb fázis kezdődött a konstelláció kiépítésében, a szolgáltatás bővítésével pedig az ügyfélkör további bővülését reméli a SpaceX, de a Direct to Cell globális szolgáltatáshoz többek között a T-Mobile, az Optus, a One New Zealand és a Salt Mobile AG is csatlakozott már.

A hawthorne-i székhelyű cég számára az előző esztendőhöz hasonlóan az idei ismét sűrűnek és indításokban gazdagnak ígérkezik. Csak januárban 12 megbízatásra van esély, mely tartalmaz egy személyzetes (Ax-3), valamint egy ISS-utánpótlást szállító (NG-20) küldetést. Utóbbi során szintén egy új fokozat fog debütálni, mégpedig a B1072-es Falcon-9.

A 21 legújabb műhold a felkészítő hangárban. Ezek között található a 6db újfajta Direct to Cell típusú egység is. Fotó: SpaceX
Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye