Starlink küldetéssel indult a június

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

Újabb műholdakkal bővült a Starlink-konstelláció hatodik rétege, mégpedig a 6-64 küldetés keretein belül. A SpaceX mindezt rögtön a hónap első napján abszolválta, pontosabban a kijelölt B1076 jelű Falcon-9-es, mely magyar idő szerint 4:47-kor indult 14. útjára. A start helyszíne a floridai SLC-40 volt, a visszatérést segítő drónhajó pedig az A Shortfall of Gravitas, vagy rövidebb nevén az ASOG. Ahogyan azt megszokhattuk, minden az előírtaknak megfelelően zajlott, és sikeresen pályára állt a hasznos terhet képviselő 23 darab szatellit.

Ami a küldetés érdekességét adta, hogy az említett drónhajó mindössze 3,5 órát állomásozott Port Canaveral-ben még az előző misszió utáni visszatéréskor, és máris újra kivontatták ennek az indításnak a támogatásához, ez minden korábbinál rövidebb átállási idő. Emellett pedig 84 óra alatt két Falcon-9 is visszatért rá, ezen idő alatt pedig több mint 640 tengeri mérföldet (~1185 km-et) tett meg.
Másrészt mivel amerikai keleti parti idő szerint még május 31-én késő este került sor a felbocsátásra, így a SpaceX összesen 14 küldetéssel fejezte be a hónapot, ez szintén az eddigi legtöbb, amit a cég egy naptári hónap alatt teljesített.

Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye